ΤΟΠΙΚΑ

Κατάνυξη και στον Προφ. Ηλία Ανω Βόλου…

κατάνυξη-και-στον-προφ-ηλία-ανω-βόλου-430278

Οι παραδόσεις που συγκινούν τους επαρκείς πιστούς συνεχίστηκαν και στο γραφικό ξωκλήσι του Προφ. Ηλία Άνω Βόλου για ένα τριήμερο. Από την παραμονή της θρησκευτικής πανήγυρης ώς την περασμένη Κυριακή, με προεξέχοντα τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Μήλτο και τον ιερέα του ναού Γαβριήλ Βοϊτσέσκου, παρατηρήθηκε η προσέλευση πιστών για την πληρότητα των ακολουθιών.

Κατά παράδοση στη δροσόλουστη και περιποιημένη άνθινη αυλή του ναού, συναθροίστηκε πλήθος χριστιανών από την παραμονή της γιορτής. Τότε τελέστηκε με ιερή κατάνυξη ο μέγας εσπερινός και ακολούθησε η περιφορά της ιερής εικόνας.

Για το έργο και την ανθρωπιστική πορεία του Προφήτη Ηλιού μίλησαν και ο παπα – Γαβριήλ και ο αρχ. Αμφιλόχιος, προσπαθώντας να καλέσουν το εκκλησίασμα να ακολουθήσει και κείνο τα ανθρωπιστικά παραδείγματα. Μια τέτοια επιδίωξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη αφού μέσα στο πλήθος των ενάρετων είναι και η έστω μειονότητα που προτάσσει τα υλιστικά και ιδιοτελή συμφέροντα από τις ηθικές αρετές, όπως σημείωναν και ορισμένοι πιστοί του εκκλησιάσματος.

Η ιεροτελεστία στον Προφ. Ηλία περιλάμβανε και την αρτοκλασία, που κατά παράδοση τελείται στον εσωτερικό λοφίσκο του προαυλίου.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η συρροή πιστών κάθε χρόνο στο ξωκλήσι του Προφ. Ηλία και παλιών οικιστών που σήμερα ζουν και διαμένουν στο εξωτερικό. Δ.-

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου