ΤΟΠΙΚΑ

Γεννημένος δάσκαλος αριστούχος απόφοιτος του Π.Θ.

γεννημένος-δάσκαλος-αριστούχος-απόφ-430557

Διορίστηκε μετά από 12 χρόνια αναπληρωτής εκπαιδευτικός αγγλικών σε Δημοτικό Σχολείο στην Α΄ Πειραιώς και χθες πήρε το δεύτερο πτυχίο του

Γεννημένος δάσκαλος ο Δανιήλ Τσόβας, ο αριστούχος απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος διάβασε χθες τον όρκο της αποφοίτησης στη λαμπρή τελετή ορκωμοσίας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» του κτιρίου «Παπαστράτος».

Για τον κ. Τσόβα το συγκεκριμένο πτυχίο δεν είναι το μοναδικό. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών στην εκπαίδευση, στη διδακτική της αγγλικής, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εκπαιδευτική ηγεσία.

Ως εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας έχει υπηρετήσει 12 χρόνια στο ελληνικό δημόσιο σχολείο από τη θέση του αναπληρωτή. Εζησε όλη την ταλαιπωρία της περιπλάνησης από νομό σε νομό και από σχολείο σε σχολείο, όμως δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά το λειτούργημά του.

Προ μηνών διορίστηκε μόνιμος σε Δημοτικό Σχολείο στην Α’ Πειραιώς ως επιτυχών του ΑΣΕΠ του 2008 και χθες πήρε στα χέρια του και το δεύτερο πτυχίο του από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μία διαδρομή που δεν έγινε χωρίς κόπο, κούραση και θυσίες. Για κάποιο διάστημα μάλιστα αναγκάστηκε να μην εργάζεται και να ζήσει μαζί με τη Βολιώτισσα σύζυγό του στον Βόλο για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το όνειρό του.

«Μέσα από την πορεία μου διαπίστωσα πόσο σημαντικό είναι το λειτούργημα του δασκάλου, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του και πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι για τις ζωές των μικρών μαθητών σε κομβικό αναπτυξιακό σημείο. Θέλω να συμβάλλω καίρια στην ανάπτυξή τους με θετικό τρόπο», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα του Π.Θ. είναι εξαιρετικό. «Οι καθηγητές δίνουν μεγάλη έμφαση στην πρακτική άσκηση και στη διδασκαλία, δεν παρέχουν αποστειρωμένες γνώσεις. Μόνο θετικά λόγια έχω να πω, σε σύγκριση με άλλα Πανεπιστήμια από τα οποία έχω περάσει», τόνισε.

Εκπλήρωσε με θυσίες ένα όνειρο ζωής

Η απόκτηση του πτυχίου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ήταν για τη Δέσποινα Αντωνιάδου από τη Λάρισα ένα όνειρο ζωής. «Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εργαστώ στη δημόσια εκπαίδευση. Ηταν όμως κάτι που ήθελα να κάνω, να φοιτήσω σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αν δεν το έκανα, θα ήταν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο», σημείωσε.

Η Δέσποινα Αντωνιάδου είχε μεταναστεύσει μαζί με τον σύζυγό της σε νεαρή ηλικία στην Ολλανδία, όπου σπούδασε σε σχολή επικοινωνίας και διαφήμισης. Οταν επαναπατρίστηκε αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της, να σπουδάσει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

«Δεν μπήκα με κοινωνικά κριτήρια. Εδωσα πανελλήνιες εξετάσεις. Ηταν μία δύσκολη προσπάθεια, καθώς έχω οικογένεια και ταυτόχρονα ήμουν εργαζόμενη ως υπεύθυνη σύμβουλος πωλήσεων σε ιδιωτική επιχείρηση στη Λάρισα», αναφέρει.

Ακόμη πιο δύσκολη ήταν η περίοδος των σπουδών της. «Ηθελα να παρακολουθώ τα περισσότερα μαθήματα. Γι’ αυτό και πηγαινοερχόμουν καθημερινά από τη Λάρισα στον Βόλο. Μάλιστα πολλές φορές δούλευα σπαστό ωράριο για να μη χάνω τα μαθήματα. Πήγαινα το πρωί στη δουλειά, το μεσημέρι ερχόμουν Βόλο και επέστρεφα πάλι Λάρισα στην εργασία μου. Αυτό γινόταν κάθε μέρα πέντε φορές την εβδομάδα», περιγράφει.

Χθες έλαβε το πτυχίο της συγκινημένη. Η συμβουλή που έδωσε στους νεότερους είναι «να μείνουν στην Ελλάδα και να σπουδάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που έχουν πολλά να δώσουν».

Από το ΙΑΚΑ στην ελληνική διπλωματία

Στόχος του η είσοδος στη διπλωματική υπηρεσία της Ελλάδας για να φανεί πιο χρήσιμος στην κοινωνία και τη χώρα του. Ο λόγος για τον αριστούχο απόφοιτο του ΙΑΚΑ Αλέξανδρο Μάρο, ο οποίος διάβασε τον όρκο της αποφοίτησης στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο ίδιος είχε ξαναδιαβάσει τον όρκο του συγκεκριμένου Τμήματος, όταν πριν από χρόνια αποφοιτούσε από την κατεύθυνση της Ιστορίας. «Στο τρίτο έτος επιλέγουμε μία από τις τρεις κατευθύνσεις. Στο πρώτο μου πτυχίο επέλεξα την Ιστορία. Στη συνέχεια έκανα τρία μεταπτυχιακά με υποτροφία στο Λονδίνο και τη Γενεύη και ευελπιστώ μέχρι τον Φεβρουάριο να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Εδωσα κατατακτήριες και πέρασα στο ΙΑΚΑ ακολουθώντας την κατεύθυνση της κοινωνικής ανθρωπολογίας», εξήγησε ο κ. Μάρος.

Στόχος να γίνει διπλωμάτης. «Θέλω να πραγματώσω όλες τις γνώσεις που αποκόμισα σε υψηλό επίπεδο, γιατί πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα φανώ πιο χρήσιμος στην κοινωνία. Οταν χρησιμοποιείς κάτι σε υψηλό επίπεδο έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα και μπορείς να επιτύχεις περισσότερα», ανέφερε ο ίδιος. Οπως σχολίασε, η χώρα μας πάσχει σε επίπεδο διπλωματίας και θέλει να προσφέρει. «Θεωρώ ότι οι γείτονές μας οι Τούρκοι και σίγουρα οι Αμερικανοί έχουν την καλύτερη διπλωματία, το καλύτερο σύστημα διεθνών σχέσεων», σχολίασε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου