ΤΟΠΙΚΑ

Μετ’ εμποδίων η έγκριση οδοιπορικών σε ασθενείς που υποβάλλονται σε σκληρές θεραπείες

μετ-εμποδίων-η-έγκριση-οδοιπορικών-σ-431644

Με την αγωνία εάν θα εγκριθούν ή όχι τα έξοδα μετακίνησης ζούνε κάθε μήνα ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε θεραπείες εκτός Νομού Μαγνησίας. Οι καρκινοπαθείς για παράδειγμα που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες εκτός Νομού, με τον κοντινότερο προορισμό να είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία προκειμένου να αποδείξουν τη μετακίνησή τους και να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης από τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια ώρα έντονες διαμαρτυρίες προκαλούν οι περιορισμοί που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ για την έγκριση των εξόδων μετακίνησης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, για να αποζημιωθούν οι οδικές μετακινήσεις (με δημόσια μέσα μεταφοράς, ιδιωτικό όχημα ή ταξί), θα πρέπει ο ασθενής να προσκομίσει βεβαίωση από γιατρό με βαθμό διευθυντή στην οποία θα αιτιολογείται η μετακίνηση και η αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης στον τόπο κατοικίας του ασθενή.

Εάν ο ασθενής είναι ενήλικας θα πρέπει να αιτιολογείται και η ανάγκη συνοδείας του, προκειμένου να καλύπτονται και τα έξοδα μετακίνησης του συνοδού.

Εκτός της ιατρικής βεβαίωσης, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μαζί αντίγραφα εξετάσεων και εξιτηρίου, εισιτήρια, αποδείξεις βενζίνης και διοδίων. Αν η μετακίνηση γίνεται με ταξί, πρέπει να προσκομίζεται η σχετική απόδειξη καθώς και η βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης, αφού η αποζημίωση υπολογίζεται στα 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Παράπονα εκφράζονται επίσης για το ύψος των μηνιαίων ποσών που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου