ΤΟΠΙΚΑ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γιατροί

στα-πρόθυρα-νευρικής-κρίσης-γιατροί-431745

Αποχώρησαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και επί 24 μήνες περιμένουν τη συνταξιοδότησή τους

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γιατροί, που αποχώρησαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2017 και ακόμη δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος από τις συντάξεις τους.

Η έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης καθυστερεί μέχρι και δύο χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δικαιούχους, οι οποίοι μετά από 30 και 35 χρόνια υπηρεσίας και ενώ έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους, βρίσκονται στο περίμενε περισσότερους από 24 μήνες. Αν σ’ αυτό το μαρτύριο προστεθούν και οι περικοπές που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδοχές τους τουλάχιστον 40% , αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες που υφίστανται σε οικονομικό επίπεδο.

Σημειώνεται πως εξαρχής μόλις εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι εκπρόσωποι του υγειονομικού κλάδου είχαν επισημάνει πως κατεδαφίζονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, καθώς οι υπέρμετρες εισφορές έχουν μηδαμινή ανταπόδοση και πενιχρές συντάξεις.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των νέων γιατρών μεταναστεύει στο εξωτερικό. Δεν θέλουν να έχουν την τύχη τη δική μας» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ζ.Χ. νοσοκομειακός γιατρός που αποχώρησε από το Αχιλλοπούλειο πριν ορισμένους μήνες και κάνει «ασκήσεις θάρρους» περιμένοντας πότε θα εγκριθεί η οριστική συνταξιοδότησή του.

Επιπροσθέτως να υπογραμμιστεί πως μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, όσοι γιατροί ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν το 1993 καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δεύτερης κύριας σύνταξης, για την οποία όμως τουλάχιστον μέχρι τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές καθώς από 1/1/2017 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης στα δύο ταμεία μετράει ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι ασφαλισμένοι γιατροί καλούνται να επιλέξουν κατά τη συνταξιοδότησή τους σε ποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή στο δημόσιο θα προσμετρήσουν τον χρόνο αυτό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου