ΤΟΠΙΚΑ

Σβήνουν οριστικά τα τσιγάρα και μαζί… επιχειρήσεις εστίασης

σβήνουν-οριστικά-τα-τσιγάρα-και-μαζί-431771

«Τσουνάμι» αντιδράσεων από καταστηματάρχες, που προβλέπουν μαζικά λουκέτα μέσα στον χειμώνα

Μαζικά λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης μέσα στον χειμώνα προβλέπουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στον Βόλο, εξαιτίας της πλήρης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου από τη νέα κυβέρνηση. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε την περασμένη Κυριακή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Προς το παρόν η απαγόρευση του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους δεν προβληματίζει τους «θεριακλήδες», καθώς οι θαμώνες εστιάζονται σε ανοιχτούς χώρους το καλοκαίρι. Από το φθινόπωρο όμως και μετά θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο, που δεν έπαψε ποτέ να είναι σε ισχύ.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους (η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας ισχύει διά νόμου ήδη από το 1856) και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος, ιδιαίτερα τον καρκίνο.

Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος καθώς οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009.

Εξαιτίας όμως των αντιδράσεων που υπήρξαν και λόγω έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού ο νόμος παρέμεινε έως και σήμερα ανεφάρμοστος.

Πού προβλέπεται απαγόρευση

Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα. Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης

Εκτός από τα παραπάνω, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Όσοι οδηγοί παραβούν την οδηγία, απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας.

«Ταφόπλακα» στην εστίαση

Ο κλάδος που προβληματίζεται ιδιαίτερα από την αυστηρή εφαρμογή του νόμου είναι αυτός της εστίασης. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας Γιάννη Γρηγορίου, η εφαρμογή του νόμου θα λειτουργήσει σαν «ταφόπλακα» στην εστίαση.

«Βεβαίως και προέχει η δημόσια υγεία, αλλά το συγκεκριμένο είναι το πιο εξοντωτικό μέτρο για την εστίαση. Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι αμελητέα μπροστά στην καταστροφή που θα επέλθει. Ο θαμώνας βγαίνει για να πιει τον καφέ και το ποτό του και να κάνει το τσιγάρο του. Εάν του το απαγορεύσεις θα σταματήσει να βγαίνει. Θα γεμίσουν τα σπίτια και τα πάρκα και θα αδειάσουν τα μαγαζιά που θα απειληθούν από μαζικά λουκέτα. Πρόκειται για μέτρο πλήρους εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Γρηγορίου.

«Δεν μπορούμε να πούμε στους πελάτες μας να μην καπνίζουν. Το 80% των θαμώνων είναι καπνιστές. Αν δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, δεν θα βγαίνουν. Θα καθίσουν στο σπίτι τους. Και αυτό θα είναι η καταστροφή μας», είπε από την πλευρά του ο νέος γ.γ. του Συλλόγου Μπάμπης Μπιτσακτσής.

Ζητούμενο οι έλεγχοι

Υπάρχει όμως και μια μικρή μερίδα καταστηματαρχών που συμφωνεί με τη διακοπή του καπνίσματος στην εστίαση, θέτει ωστόσο προϋπόθεση την καθολική εφαρμογή του μέτρου και τους αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι έλεγχοι ωστόσο παραμένουν ζητούμενο, καθώς η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας διαθέτει μόλις έξι επόπτες για όλον τον νομό, οι οποίοι εργάζονται σε συγκεκριμένο ωράριο και οι έλεγχοι θα πρέπει να καλύπτουν όλο το 24ωρο για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου. «Οι έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», σχολίασε η διευθύντρια Υγείας της ΠΕΜ Χρυσούλα Κολημήτρα.

Τσουχτερά πρόστιμα

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου