ΤΟΠΙΚΑ

«Φιλί ζωής» οι εποχικές προσλήψεις στη Μαγνησία

φιλί-ζωής-οι-εποχικές-προσλήψεις-στ-431820

Θετικό το πρόσημο προσλήψεων απολύσεων τον Ιούνιο στη Μαγνησία, παρά τις αυξημένες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας

Οι εποχικές προσλήψεις δίνουν το «φιλί της ζωής» στην απασχόληση. Ωστόσο, η απώλεια θέσεων εργασίας στη Μαγνησία συνεχίζεται είτε μέσω της μονομερούς καταγγελίας συμβάσεων αορίστου χρόνου, είτε της μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σε υψηλά επίπεδα επίσης κινούνται και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις προσωπικού.

Η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές δαπάνες και στο εργατικό κόστος καταγράφεται ανάγλυφα στα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» από το υπουργείο Εργασίας που δείχνουν πως και το μήνα Ιούνιο οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις κινήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα η εποχική απασχόληση «σώζει τα προσχήματα», με προσλήψεις όμως που είναι με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο μήνα, τον Ιούνιο δηλαδή, καταγράφηκαν συνολικά στην ηπειρωτική Μαγνησία 3.555 προσλήψεις. Την ίδια ώρα βέβαια το «καλεντάρι» του συστήματος «Εργάνη» κατέγραψε 1.200 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 597 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 1.416 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ενώ συνολικά το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 498 θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίοδο στις Βόρειες Σποράδες δηλώθηκαν 1.822 προσλήψεις, 265 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 117 αορίστου χρόνου συμβάσεις καταγγέλθηκαν και 116 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 498 θέσεις εργασίας.

Σε επίπεδο του πρώτου 6μηνου του 2019, σύμφωνα πάντα με την «Εργάνη» η κατάσταση στη Μαγνησία έχει ως εξής:

Συνολικά από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Ιουνίου δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 18.091 προσλήψεις. Την ίδια περίοδο όμως 16.843 άτομα έμεναν χωρίς δουλειά, είτε οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν καταγγέλθηκαν, είτε βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας, με οικειοθελή αποχώρηση. Ειδικότερα έχουν δηλωθεί στο σύστημα 7.073 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 2.988 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 6.782 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.

Αντίστοιχα στις Β. Σποράδες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 6.204 προσλήψεις, 672 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 342 άτομα έχασαν τη δουλειά τους καθώς καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνταν ενώ 264 άτομα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.

Τέλος, σε επίπεδο Θεσσαλίας τον Ιούνιο καταγράφηκαν στο σύστημα «Εργάνη» 13.365 προσλήψεις, 4.097 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 2.123 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 5.602 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου