ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Καρανίκας: Ο Βόλος έχει ειδικό βάρος

γιώργος-καρανίκας-ο-βόλος-έχει-ειδικό-432725

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα προβλήματα του εμπορικού κλάδου, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη

Συνολικά 35 χρόνια εμπορικής δραστηριότητας συμπληρώνει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο οποίος αφουγκράζεται τη φωνή αγωνίας του εμπορικού κόσμου και αναζητά λύσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ άκουσε τα προβλήματα των εμπόρων της περιοχής κατά την επίσκεψή του στον Βόλο και εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή του για το παρόν και το μέλλον του κλάδου. Ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος του ηλεκτρονικού εμπορίου και προτρέπει τους επαγγελματίες του κλάδου να εκσυγχρονιστούν για να ανταποκριθούν πιο δυναμικά στις νέες προκλήσεις.

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κύριε πρόεδρε, ποιοι είναι παράγοντες, που «εγκλωβίζουν» την εξέλιξη του εμπορίου, της αγοράς;

Είναι πολλοί. Το βασικό το οποίο την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, προέκυψε ήταν το μνημόνιο, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή, το οποίο δεν επέτρεψε στην αγορά να λειτουργήσει με τους πραγματικούς τζίρους, με αυτούς που ήθελε η αγορά, ούτως ώστε να μπορεί να είναι και ανταγωνιστική. Η αγορά χρειάζεται πολλές διορθωτικές κινήσεις, που έχουν σχέση με την ορθολογική λειτουργία της. Είναι απαραίτητη η φορολογική δικαιοσύνη, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέψει την αγορά να λειτουργήσει πραγματικά με πρόγραμμα. Σοβαρά προβλήματα είναι η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας, που είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία της αγοράς. Ελπίζουμε πως τώρα με τη νέα τάξη πραγμάτων, σιγά – σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα δοθεί ώθηση στην αγορά, ούτως ώστε να μπορεί να συμβάλλει με τη σειρά της στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόβλημα λειτουργεί, δηλαδή, αθροιστικά σε βάθος χρόνου και ειδικά την τελευταία δεκαετία;

Συσσωρεύτηκαν, μέσα στην τελευταία δεκαετία, πολλά προβλήματα στους συναδέλφους μου. Θεωρώ όμως ότι από τη στιγμή που επιβίωσε ο κλάδος όλη αυτή τη δύσκολη δεκαετία, πλέον η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη.

Υπάρχει δυναμική στην αγορά του Βόλου;

Θεωρώ ότι ο Βόλος έχει ειδικό βάρος. Τουλάχιστον από πλευράς ονόματος, θεωρώ ότι έχει πολύ ένδοξο παρελθόν και εμείς ήρθαμε και για να πάρουμε από τον Βόλο. Εννοώ να πάρουμε τη γεύση που αυτή τη στιγμή έχει η αγορά του Βόλου και από πλευράς μας να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, γιατί τα προβλήματα δεν είναι μόνο στην αγορά του Βόλου, είναι παντού. Υπάρχουν τοπικά προβλήματα τα οποία οι άνθρωποι του Βόλου είναι πιο ενδεδειγμένοι για να μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα λύσουν.

Τι πρέπει να γίνει, κατά την άποψή σας, για να ανακτήσει η αγορά τον βηματισμό της;

Να γίνει πιο ανταγωνιστική. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι συνάδελφοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ανταγωνίζονται μόνο την αγορά, μόνο τους συναδέλφους μεταξύ τους στον Βόλο, αλλά υπάρχει μια απίστευτη αγορά πλέον στο διαδίκτυο και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, οπότε πρέπει και να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο δυναμικοί στον ανταγωνισμό του 2020 που είναι ιδιαίτερα δύσκολος και με νέες συνθήκες.

Εργαλείο, λοιπόν, για τους επαγγελματίες το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Μπορεί να είναι εργαλείο ή τουλάχιστον να το χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο. Δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά πρέπει να είναι μέρος της δουλειάς μας.

Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση και τα αιτήματά σας τα οποία και πάλι θα θέσετε;

Είμαστε επιφυλακτικοί. Προσδοκούμε, περιμένουμε, υπάρχουν υποσχέσεις, τουλάχιστον για ιδιαίτερες φορολογικές ελαφρύνσεις, ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούμε να τις δούμε. Πριν όμως δούμε οτιδήποτε, επιτρέψτε μας να είμαστε επιφυλακτικοί.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του εμπορικού κλάδου;

Υπό προϋποθέσεις ναι. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος όμως πρέπει να ξεπεράσουμε και τις δικές μας αδυναμίες. Προηγουμένως σας είπα ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες, ούτως ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό του 2020 πλέον.

Είστε υπέρμαχος της άποψης των παλαιότερων ότι «το εμπόριο δεν πεθαίνει»;

Παλιός είμαι κι εγώ, αυτό πιστεύω κι εγώ, αλλά δεν πρέπει να μένουμε καθηλωμένοι στα καταστήματά μας. Εχουν αλλάξει οι συνθήκες και πρέπει να τις παρακολουθούμε. Η διασύνδεση των Εμπορικών Συλλόγων με την ΕΣΕΕ και όχι μόνο βοηθά σε αυτό. Να έρθει πιο γρήγορα σε αυτό. Να έρθει πιο γρήγορα η γνώση άρα και ο εκσυγχρονισμός και της αγοράς πλέον του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου