ΤΟΠΙΚΑ

Στη Λετονία καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

στη-λετονία-καθηγητές-του-4ου-γελ-βόλου-432854

Το 4ο ΓΕΛ Βόλου συμμετείχε και φέτος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + με θέμα «Young Entrepreneurs – Learning by Experience» (Νεανική επιχειρηματικότητα, μαθαίνοντας μέσα από την εμπειρία) με τις χώρες Πορτογαλία, Βέλγιο, Εσθονία και Λετονία. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίσκεψη καθηγητών των παραπάνω χωρών στη Λετονία το διάστημα από 28 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου με σκοπό να γίνει η συνολική αποτίμηση του προγράμματος, να συζητηθούν οι επιρροές από τις δράσεις σε κάθε χώρα, οι εμπειρίες των εμπλεκομένων μαθητών και να καταγραφούν οι τελικές αναφορές για την κάθε χώρα.

Η προετοιμασία είχε αρχίσει αρκετό διάστημα πριν την επίσκεψη μέσω του διαδικτύου, με σκοπό την ανακεφαλαίωση των δράσεων που έλαβαν χώρα όλη την περίοδο εκπόνησης του προγράμματος, τη συγκέντρωση του υλικού και τη διάχυση των αποτελεσμάτων όχι μόνο σε σχολικό πλαίσιο αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.

Παράλληλα με τις εργασίες του προγράμματος έγιναν επισκέψεις σε ευημερούσες οικογενειακές επιχειρήσεις δημιουργίας ποτών από μήλα, τα σταφύλια δεν ευδοκιμούν λόγω του ψυχρού κλίματος, εξηγώντας πως ξεκίνησαν, τις δυσκολίες, αλλά τις προοπτικές ανάπτυξης στο εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό. Επισκέψεις έγιναν και σε παλιά αρχοντικά που έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε χώρους ποικίλων δραστηριοτήτων της τοπικής κοινότητας, όπως δημιουργία πλεκτών ειδών, (σκουφιά, γάντια κ.τ.λ.), φαγώσιμων (πίτες από σιτάρι σίκαλης με διαφορετική γέμιση), χρήση αργαλειών και άλλα παρόμοια, που αναδεικνύουν τη γενικότερη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αξιοποιούν και τις φυσικές ομορφιές του τόπου με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, για να απολαύσουν οι επισκέπτες την καταπράσινη φύση, τα ποτάμια και τα δάση. Ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος καθώς αξιοποιούν τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας τους, κυρίως περιηγούμενοι στη φύση, με εστιατόρια μέσα στον φυσικό τους χώρο, πρωτόγνωρες γεύσεις και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, εκμεταλλευόμενοι αυτή την εποχή τη μεγάλη μέρα (η δύση του ήλιου ήταν γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα).

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση στην πρωτεύουσα Ρίγα με τα κτίρια τεχνοτροπίας Art-Nouveau, το ιστορικό Μουσείο, τη βιβλιοθήκη, τα κτίρια με την έντονη μεσαιωνική σφραγίδα που αποπνέουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και την περιήγηση στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης.

Γενικότερα η επίσκεψη ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση με τους ανθρώπους και τον χώρο μιας διαφορετικής χώρας με άλλη ιστορία, άλλες καταβολές και προοπτικές και μια ευκαιρία για συγκρίσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη νεανική επιχειρηματικότητα που ήταν και το θέμα του προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου