ΤΟΠΙΚΑ

Οι οικονομικοί μετανάστες «αιμοδότες» της οικοδομής και της κτηματαγοράς

οι-οικονομικοί-μετανάστες-αιμοδότε-432881

Εντονο ενδιαφέρον για ανέγερση νέων οικοδομών προκύπτει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, σχετικά με την αγορά παλιών αστικών ακινήτων από οικονομικούς μετανάστες.

Παλιά εγκαταλειμμένα ακίνητα, που είτε ενοικιάζονταν έναντι χαμηλού μισθώματος ή παρέμεναν κλειστά για πολλά χρόνια, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οικονομικών μεταναστών, αλλά και αλλοδαπών, οι οποίοι επιθυμούν να τα αγοράσουν, διαθέτοντας ποσά της τάξης των 40.000 έως 50.000 ευρώ, για να τα ανακατασκευάσουν στη συνέχεια, προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

«Το ενδιαφέρον προϋπήρχε, αλλά γίνεται πιο έντονο το τελευταίο διάστημα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας και μετέχων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, κάνοντας παράλληλα λόγο για σταδιακή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και για ανέγερση νέων οικοδομών.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ενδιαφερομένων, οι οποίοι εκφράζουν την πρόθεση να προχωρήσουν στην ανέγερση καινούργιων οικοδομών, σε αντίθεση με την εικόνα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνει ο ίδιος.

Εντονη είναι παράλληλα η τάση της αξιοποίησης και ανακαίνισης παλαιών πατρικών οικιών από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι παίρνουν πλέον την απόφαση να δώσουν ζωή σε παλιά, κλειστά ακίνητα, που ανήκαν στους γονείς ή τους παππούδες τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κύρια κατοικία.

Η συγκεκριμένη τάση είναι εξίσου έντονη και κυρίως αφορά σε περιπτώσεις ιδιοκτητών ή κληρονόμων, οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα που νοικιάζουν και επιθυμούν πλέον να αξιοποιήσουν την πατρική περιουσία για να μην πληρώνουν ενοίκιο. Σε άλλες περιπτώσεις το ενδιαφέρον ανακατασκευής παλαιών αστικών ακινήτων εκδηλώνεται έντονα λόγω airbnb, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα, πάντως, με την εκτίμηση του κ. Παπαγεωργίου, διαμορφώνεται θετικό κλίμα στον χώρο της οικοδομής, των ακινήτων γενικότερα και αναμένεται το ενδιαφέρον να γίνει εντονότερο εάν εφαρμοστεί από τη νέα κυβέρνηση το μέτρο της αναστολής ΦΠΑ για τρία χρόνια, όπως προαναγγέλθηκε. «Το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι θετικό για την οικοδομή, γιατί μειώνει σημαντικά το κοστολόγιο αγοράς κατοικίας για τον κόσμο. Οσοι δεν ενδιαφέρονταν για πρώτη κατοικία ούτως ή άλλως δεν είχαν ΦΠΑ, ενώ όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για δεύτερη κατοικία ή επενδυτικά στα ακίνητα απαλλάσσονται και θα έχουν σημαντικό όφελος, αν τηρηθεί η κυβερνητική δέσμευση» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου