ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μειωμένη η παραγωγή αμυγδάλου λόγω καιρικών συνθηκών

μειωμένη-η-παραγωγή-αμυγδάλου-λόγω-κα-433111

Καιρός και ασθένειες φαίνεται ότι για την ώρα δεν πλήττουν ιδιαίτερα την καλλιέργεια αμυγδάλου, αφού η υψηλή θερμοκρασία δείχνει να στεγνώνει την υγρασία που αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα προσβολών για το φυτό. Ωστόσο, κατά τόπους ούτε η αμυγδαλιά έμεινε ανεπηρέαστη είτε από προσβολές, είτε από τις κλιματικές συνθήκες. Ενάμιση σχεδόν μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής, τα αμύγδαλα βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, με τον σχηματισμό να οδεύει στο τέλος του και τους παραγωγούς να παρέχουν τις απαραίτητες φροντίδες, οι οποίες σταδιακά περιορίζονται αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες λιπάνσεις.

«Η φετινή παγωνιά πήγε λίγο πίσω όλες τις παραγωγές, οπότε ίσως μαζέψουμε και στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου», επισημαίνουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί από την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έντονα προβληματισμένοι καθώς ακόμη μία χρονιά βλέπουν τη σοδειά τους να συρρικνώνεται.

Στις καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή, ως επί το πλείστον, αποδίδουν το στέγνωμα των δέντρων οι παραγωγοί, που βλέπουν τη φετινή σοδειά να έρχεται μειωμένη.

Εξάλλου για τους παραγωγούς που εφάρμοσαν σωστά τους ψεκασμούς και όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα που προκαλεί το ευρύτομο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποτελεί απειλή για την καλλιέργεια η ασθένεια της φόμοψης ή φουζίκοκο, ασθένεια που έχει εμφανιστεί ήδη στην περιοχή της Λάρισας. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εφαρμόζουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, τα κλαδέματα και τους ψεκασμούς, αφού πρόκειται για κάτι το αντιμετωπίσιμο, όταν εντοπιστεί έγκαιρα με την εμφάνισή του, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου