ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου για ρυθμίσεις δανείων

δεκάδες-αιτήσεις-στο-ειρηνοδικείο-βό-433137

Δεν έχουν άλλο τρόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, απευθύνονται και πάλι στο Ειρηνοδικείο Βόλου και αιτούνται ένταξη στον παλιό νόμο Κατσέλη (3869/2010) για ρύθμιση οφειλών χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας.

Συνολικά 83 αιτήσεις για ρύθμιση δανείων υποβλήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου από τις 28 Φεβρουαρίου έως και σήμερα που έπαψε να ισχύει ο παλιός νόμος Κατσέλη και συγκεκριμένα το περίφημο άρθρο 9 που «έσωσε» τα σπίτια εκατοντάδων πολιτών στη Μαγνησία.

Το ευεργετικό πλαίσιο έπαψε να ισχύει στο κομμάτι της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την κατάργηση του άρθρου 9 και την αντικατάσταση των διατάξεων, όμως εξακολουθεί να είναι σε ισχύ στα υπόλοιπα 12 άρθρα του.

Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και δεν έχουν οδηγηθεί σε εξωδικαστική λύση με τις τράπεζες αιτούνται ένταξη των οφειλών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, πρόκειται για οφειλέτες που ή δεν έχουν ακίνητα στην περιουσία τους ή θεωρούν ασύμφορο να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους, είτε λόγω της παλαιότητάς της, είτε της χαμηλής της αξίας.

Ο κύριος όγκος των ρυθμίσεων αφορά σε καταναλωτικά δάνεια και οφειλές, που προέρχονται από πιστωτικές κάρτες. Με τις ίδιες διαδικασίες ζητούν και ρύθμιση οφειλών σε νομικά πρόσωπα επικαλούμενοι ειδικούς νομικούς λόγους.

Με τις δικαστικές αποφάσεις γίνεται ευνοϊκή περικοπή των οφειλών ακόμη και κατά το 50%. Η απόφαση του δικαστηρίου εξαρτάται από τα ιδιαίτερα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία που έχει ο αιτών τη ρύθμιση.

Βασικό κριτήριο είναι να αποδείξει ο οφειλέτης ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής χωρίς δική του υπαιτιότητα, ότι δηλαδή στον χρόνο του δανεισμού είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που απέρρεαν.

Από κει και πέρα ελέγχονται τα εισοδήματα του οφειλέτη και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ο δικαστής συνεκτιμά τα στοιχεία και κρίνει εάν πληρούνται οι όροι της ένταξης ή όχι.

Να επισημανθεί ότι ο νέος νόμος Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας έχει πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και δύσκολα τα αιτήματα των οφειλετών μπορούν να ικανοποιηθούν.

Νοικοκυριά που έχουν οφειλές μεγαλύτερες των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια ή οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ ανά πιστωτή δεν μπορούν να υπαχθούν.

Στο μεταξύ, στο Ειρηνοδικείο Βόλου εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση εκατοντάδων αιτήσεων για ένταξη στον παλιό νόμο Κατσέλη και προστασία της πρώτης κατοικίας που είχαν υποβληθεί πριν από την κατάργηση του άρθρου 9. Οι υποθέσεις που έχουν μείνει να εκδικασθούν είναι συνολικά 745 και οι δικάσιμοι φθάνουν μέχρι και το 2020.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου