ΤΟΠΙΚΑ

Ομαλά εξελίσσεται η ελαιοκομική περίοδος σε ολόκληρη τη Μαγνησία

ομαλά-εξελίσσεται-η-ελαιοκομική-περί-434371

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών

Ικανοποιητικά, όπως διαπιστώνεται, εξελίσσεται η ελαιοκομική περίοδος και με σχετικά πλούσια καρποφορία των παραγωγικών ελαιόδεντρων και μάλιστα με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ενημερώνει ότι η επεξεργασία των στοιχείων πενθήμερου ελέγχου των δακοσυλλήψεων του από 26-5 εγκατεστημένου δικτύου δακοπαγίδων δείχνει ότι οι πληθυσμοί του δάκου κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα μεγέθους και γονιμότητας μέχρι σήμερα σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές.

Ωστόσο, επισημαίνεται προς τους ελαιοπαραγωγούς ότι η διαδικασία παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας βασίζεται σε συλλεγόμενα στοιχεία εκτιμήσεων της μεταβολής ουσιαστικών χαρακτηριστικών των δακοπληθυσμών σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας σε συνδυασμό με εκτιμήσεις και διαπιστώσεις για την εξέλιξη του ελαιοκάρπου και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Επομένως, συνιστάται στους παραγωγούς, που έχουν ελαιοκτήματα σε θέσεις και τόπους ευνοϊκούς για την ανάπτυξη του δάκου, όπως ενδεικτικά πλησίον δεξαμενών νερού, δικτύου άρδευσης, σταβλικών εγκαταστάσεων, να παρακολουθούν τακτικότατα την κατάσταση του ελαιοκάρπου και, αναλόγως των διαπιστώσεών τους, εφόσον κρίνουν απαραίτητο για την πληρέστερη προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, να προβαίνουν οι ίδιοι με δικά τους μέσα στην πρόσθετη καταπολέμηση του δάκου.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα διενέργειες δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου