ΤΟΠΙΚΑ

Ράγισαν και οι πέτρες στο τελευταίο αντίο στον Νίκο Δεμίρη

ράγισαν-και-οι-πέτρες-στο-τελευταίο-αν-434745

Φτωχά τα λόγια για την απώλεια του λαϊκού τραγουδιστή και ιδιοκτήτη του ομώνυμου πασίγνωστου τσιπουράδικου στη Νέα Ιωνία Νίκου Δεμίρη, που φεύγοντας από τη ζωή πήρε μαζί του και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Ως καλλιτέχνης άφησε πίσω του μία πλούσια παρακαταθήκη δίπλα σε μεγάλους ερμηνευτές, όπως ο Πέτρος Αναγνωστάκης, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης και ο Σπύρος Ζαγοραίος. Ως ιδιοκτήτης του γνωστού τσιπουράδικου στην Ευφραιμίδου 23 «Ο Δεμίρης» υπήρξε σήμα κατατεθέν στη Νέα Ιωνία.

Ο Νίκος Δεμίρης άφησε την τελευταία του πνοή χθες στις 5.30 τα ξημερώματα σε ηλικία 74 ετών, ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου με βαρύ εγκεφαλικό. Ο θάνατός του έγινε γνωστός από ανάρτηση της οικογένειας.

«O πατέρας έφυγε για το μεγάλο πάλκο του ουρανού… Πάει να βρει τους φίλους του έτσι απλά, τίμια και ηθικά όπως σε όλη του τη ζωή. Αντίο Αρχοντα!» έγραψε ο γιος του Δημήτρης, βυθίζοντας σε θλίψη ολόκληρη τη Νέα Ιωνία και τον Βόλο, που τον αγαπούσαν πολύ.

Ο εκλιπών υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την περασμένη Δευτέρα. Γύρισε στο σπίτι από τη θάλασσα και έπεσε να κοιμηθεί έχοντας πολύ ευχάριστη διάθεση, αλλά δεν ξανασηκώθηκε. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας εδώ και τρία χρόνια.

Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει χθες τον χαμό του. Ο 74χρονος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Του άρεσε να βοηθά τον κόσμο να εξελιχθεί και συνέδραμε σε όποιον είχε ανάγκη. Αλλωστε και ο ίδιος ξεκίνησε μόνος και κατάφερε να φτάσει ψηλά.

Με ρίζες από το Εγγλεζονήσι

Ο Νίκος Δεμίρης προερχόταν από οικογένεια, που είχε καταγωγή από το Εγγλεζονήσι. Μάλιστα, η οικογένειά του ήταν πολύτεκνη, καθώς είχε εφτά παιδιά. Ο πατέρας του εργαζόταν ως ψαράς και για να τα βγάλει πέρα έκανε και φορτοεκφορτώσεις.

Ο ίδιος εργάστηκε από την ηλικία των 15 ετών, ασχολήθηκε με τη μουσική και ήταν αυτοδίδακτος. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 τραγουδούσε σε όλα τα πανηγύρια και τις εμποροπανηγύρεις που τον καιρό εκείνο είχαν αφήσει εποχή.

Παράλληλα τραγούδησε σε όλες τις μουσικές σκηνές του Βόλου. Εχοντας ακούσματα από τον παππού του, που τραγουδούσε, ήταν πολύ καλός κιθαρίστας και ερμηνευτής.

Τη δεκαετία του ‘60 έσπασε τα σύνορα του Νομού και αγαπώντας το τραγούδι ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Ακολούθως κυνήγησε το όνειρό του στην πρωτεύουσα. Επισκέφτηκε την Αθήνα για να γράψει δίσκους με τον Γιώργο Μανίσαλη.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε διευθυντής ορχήστρας στο «Φαληρικό», ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Αθηνών και από το ‘72 μέχρι και το ‘74 συνεργάστηκε με τους Πέτρο Αναγνωστάκη, Σωτηρία Μπέλλου, Πρόδρομο Τσαουσάκη και Σπύρο Ζαγοραίο. Ο κόσμος της μουσικής αναγνώριζε τις εξαιρετικές του επιδόσεις τόσο στο τραγούδι, όσο και στην κιθάρα.

Εχοντας πλέον κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου, συνέχισε με περιοδείες σε μεγάλα μαγαζιά στη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη.

Στον Βόλο επέστρεψε το ‘74 και μεταξύ άλλων δούλεψε στα «Δειλινά» και τη «Φαρίντα», ενώ από το ‘79 έως το 2000 είχε δισκάδικο και έγραφε σε πολύ κόσμο κασέτες με επιλογές τραγουδιών.

Ο κόσμος αναζητούσε πάντα την άποψή του για τα τραγούδια, όπως και οι μουσικοί.

Το ‘97 άνοιξε το γνωστό τσιπουράδικο που λειτουργούσε παράλληλα με το δισκάδικο. Οταν τελείωνε το πρόγραμμά του στη «Μαγιόρκα» ή άλλα κέντρα πήγαινε για ψάρεμα. Αγαπούσε τη θάλασσα, τις καταδύσεις. Του άρεσε να βγάζει θαλασσινά. Από το 2000 και μετά κράτησε μόνο το ουζερί, το οποίο έμελλε να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της Νέας Ιωνίας. Ο κόσμος της μουσικής και της τέχνης δεν τον ξέχασε ποτέ.

Διασημότητες από όλους τους χώρους τον επισκέπτονταν στο μαγαζί που προέβαλε ολόκληρη τη Νέα Ιωνία, την ιστορία της περιοχής, την παράδοση.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγάννης ήταν ένας από τους συχνούς επισκέπτες, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Κώστας Καφάσης κ.ά. Στο μαγαζί του υπάρχουν φωτογραφίες του με τον ίδιο να τραγουδά με λαϊκούς ερμηνευτές, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Πόλυ Πάνου, ο Μανώλης Αγγελόπουλος.

Ο ίδιος έλεγε ότι η δουλειά είναι δύσκολη. «Πρέπει να αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε για να διακριθούμε. Να κοπιάσουμε».

Θλίψη για τον χαμό του Νίκου Δεμίρη

Το τραγικό άγγελμα του θανάτου του Νίκου Δεμίρη σκόρπισε χθες απέραντη θλίψη. Ο γνωστός παθολόγος του Νοσοκομείου Βόλου Μιχάλης Μεϊκόπουλος, που όλο τον καιρό της νοσηλείας ήταν δίπλα στον 79χρονο και την οικογένειά του, προχώρησε σε συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Η ζωή του όλη, η ιστορία και η διαδρομή όπως κάθε απόγονου προσφύγων Μικρασιατών. Καταγωγή εγγλεζονησιώτικη, έζησε στη Νέα Ιωνία Βόλου τις δύσκολες εποχές και κατόρθωσε με εργασία, μεράκι, αξιοπρέπεια και φιλότιμο να δημιουργήσει οικογένεια και να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής. Ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι αφήνοντας μια πλούσια μουσική παρακαταθήκη γνωστή στο πανελλήνιο. Αγάπη του κι η ζωγραφική. Διατηρούσε ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά τσιπουράδικα του Βόλου γνωστό σε όλη την Ελλάδα, που τη λειτουργία του τώρα συνεχίζει ο γιος του Δημήτρης. Εκτός από την Κατίνα τη γυναίκα του και τα παιδιά του, μεγάλη του αγάπη και η θάλασσα που ήταν πάντα ερωτευμένος μαζί της. Χαρακτηριστικό στοιχείο ότι σχεδόν καθημερινά έβγαζε μόνος του τα θαλασσινά για το τσιπουράδικο, γεγονός που του δημιουργούσε ευεξία. Ενας αληθινός άνθρωπος έφυγε από τη ζωή, μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία Μικρασιάτη Εγγλεζονησιώτη πρόσφυγα. Τις δύσκολες στιγμές όλη η οικογένειά του στο πλευρό του, δεν τον άφησαν λεπτό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο Κατίνα τα παιδιά Ρίκα, Δημήτρη και τα εγγόνια. Καλό παράδεισο Νίκο. Η μουσική σου και τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν».

Η κηδεία του Νίκου Δεμίρη τελέστηκε χθες από τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στις 5.30 το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου, που έσπευσε να πει στερνό αντίο και να συλλυπηθεί την οικογένειά του.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τη Νίκη

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Δεμίρη εξέφρασαν με ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη του Γ.Σ.Β. “Η ΝΙΚΗ” Στέργιος Φάτσης και το Διοικητικό Συμβούλιο, που έκαναν λόγο για «έναν άνθρωπο αξιοπρεπή, που τον χαρακτήριζε η αγάπη του και η προσφορά του για τη Νίκη Βόλου».

«Εφυγε από κοντά μας ένα κομμάτι της ιστορίας της Ν. Ιωνίας…», προσθέτουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου