ΤΟΠΙΚΑ

Γλέντι απόψε σε Διμήνι και Σταγιάτες

γλέντι-απόψε-σε-διμήνι-και-σταγιάτες-434809

Παραδοσιακές εκδηλώσεις από τον Δ. Βόλου με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων

Γιορτάζουν σήμερα Σάββατο το Διμήνι και οι Σταγιάτες. Στις κεντρικές πλατείες των περιοχών ο Δήμος Βόλου και τα τοπικά συμβούλια διοργανώνουν παραδοσιακά πανηγύρια. Οι τοπικές κοινότητες ετοιμάζουν γλέντι και χορό και προσκαλούν τον κόσμο να διασκεδάσει και να γευτεί τις ιδιαίτερες νοστιμιές των περιοχών τους. Στην κεντρική πλατεία Διμηνίου θα διανέμονται δωρεάν πεπόνια. Στην κεντρική πλατεία Σταγιατών θα λειτουργεί έκθεση με γευστικά λουκάνικα για δοκιμή.

Πρόκειται για δύο σημαντικές για τις περιοχές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου με τη συνεργασία των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Στόχος είναι η διατήρηση της παράδοσης και η ανάδειξη των περιοχών και των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων τους.

Γιορτή πεπονιού

Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου στις 9 το βράδυ θα διοργανωθεί η γιορτή πεπονιού στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου με παραδοσιακό γλέντι από καλλιτεχνικό σχήμα με επικεφαλής τη Στέλλα Κονιτοπούλου, με την καθιερωμένη διανομή δωρεάν πεπονιού που προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής.

Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή διοργανώνεται για 17η συνεχόμενη χρονιά και υλοποιείται σε συνεργασία των Δήμου Βόλου, του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Στην κορύφωση της γιορτής ο τοπικός σύλλογος θα προσφέρει και εδέσματα σε τιμές κόστους.

Στους συμμετέχοντες θα διατίθεται δωρεάν πεπόνι και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Γιορτή λουκάνικου

Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και η γιορτή λουκάνικου στην πλατεία των Σταγιατών.

Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών, ένα προϊόν με μεγάλη παράδοση για την τοπική οικονομία της περιοχής που ξεκίνησε να παράγεται με «πρωτόγονα» μέσα από τον προπερασμένο αιώνα και με το μεράκι των παραγωγών αλλά και την εξέλιξη των μέσων παραγωγής, τα λουκάνικα Σταγιατών απέκτησαν φήμη και πέραν του ελληνικού χώρου, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία. Πολλές από τις οικογένειες της περιοχής ασχολήθηκαν με την παραγωγή λουκάνικου, οι οικογένειες Βουρλογιάννη, Καρακαστανιά, Καβούρα, Κορώνη, Ματή και Στράκα. Η οικογένεια Στράκα συνεχίζει έως σήμερα την παράδοση και στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος.

Στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει η εκδήλωση που εκτός από τη δοκιμή του γευστικού λουκάνικου των Σταγιατών περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας με επικεφαλής το Θανάση Δραγάνη ούτι και λαούτο. Συμμετέχουν οι Ελεάνα Βαρελά τραγούδι, Στράτος Μεγγές τραγούδι και κρουστά, Νίκος Δραγουμάνος κλαρίνο, Νώντας Αδάμος ακορντεόν, Αλέξανδρος Καζίλας μπουζούκι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου