ΤΟΠΙΚΑ

Η «ανομβρία» έργων φταίει για τη λειψυδρία

η-ανομβρία-έργων-φταίει-για-τη-λειψυ-851206

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της λειψυδρίας ήταν το αντικείμενο συνέντευξης που έδωσε χθες ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Γ. Λούμας, περιστοιχιζόμενος από τον αγροτοσυνδικαλιστή του κόμματος Κ. Σιώμο και το γραμματέα της ΚΝΕ Μαγνησίας κ. Θεοδ. Βλαχάκη.
Ο ομιλητής σημείωσε με έμφαση ότι εδώ και τριάντα χρόνια ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας την απασχολούν τα έργα επανασύστασης της πρώην λίμνης Κάρλας, η αξιοποίηση των νερών του Σμοκόβου κ.ά.
Έργα απαραίτητα τα οποία όμως, πρόσθεσε, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Και αυτά τα έργα, αν και ωφέλιμα, δεν απαντούν στο πρόβλημα και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας της Μαγνησίας και γενικότερα το θεσσαλικό κάμπο.
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Μαγνησίας στηλίτευσε την πρακτική των τοπικών φορέων που ταυτίζονται, όπως σημείωσε, με τα επιχειρήματα της κεντρικής εξουσίας και δικαιολογούν το πρόβλημα της λειψυδρίας αποκλειστικά στην ανομβρία.
Κάθε φορά, πρόσθεσε ο κ. Λούμας, βρίσκονται την ευκαιρία να αποφασίσουν νέες και υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού, να βάζουν πρόστιμα και ποινές στους «ατάκτους» καταναλωτές, ενώ βάζουν υπερδιπλάσια τέλη στην αποχέτευση την οποία συνδέουν ανάλογα με την τριμηνιαία κατανάλωση νερού.
Ο κ. Λούμας ξεκαθάρισε ότι η θέση του ΚΚΕ για τη λειψυδρία είναι ξεκάθαρη εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα της λειψυδρίας για τη χώρα μας, αλλά και για τη Θεσσαλία, δεν σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, αλλά με την «ανομβρία», όπως είπε, έργων και την ανυπαρξία πολιτικών στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.
Ο κ. Λούμας απέδωσε την ακολουθούμενη πολιτική από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της λειψυδρίας σε τρεις επιμέρους παραμέτρους.
1) Στην ταύτιση των ελληνικών κυβερνήσεων με τις επιταγές των Βρυξελλών που στοχεύουν, όπως είπε, μέσα από την Αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.
2) Στα τεράστια συμφέροντα που παίζονται με το νερό και ειδικότερα με τα εμφιαλωμένα τα οποία τα εμπορεύονται λίγα μονοπώλια.

3) Ότι οι πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ δεν ενδιαφέρονται για τις λαϊκές ανάγκες. Το έχουν αποδείξει, είπε ο κ. Λούμας, την πράξη σε μία σειρά από τομείς και σε κοινωνικές υπηρεσίες που περνούν στα χέρια ιδιωτών και που διακατέχονται από την αντίληψη «γιατί όχι και το νερό σε ιδιώτες;»…
Για τα αρδευτικά – υδρευτικά έργα της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας ο κ. Λούμας στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, το οποίο, όπως είπε, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το 1983. Επανειλημμένα, πρόσθεσε, έχει χαρακτηριστεί ως έργο πνοής για το θεσσαλικό κάμπο, με ευεργετικά αποτελέσματα και για τη Μαγνησία, αλλά έχει στοιχειώσει, όπως κει το έργο επαναπλημμυρισμού της Κάρλας που προχωρά με βήματα «χελώνας».
Ο κ. Λούμας που σημειωτέων τάχθηκε υπέρ της σύγχρησης των πηγών της Λαγωνίκας με το Πολεοδομικό Συγκρότημα ζήτησε όπως στην περιοχή Αλμυρού κατασκευαστεί το φράγμα «Παλιοδερλί» (ποταμός Ενιπέας), που μπορεί, όπως κατέληξε, να δώσει «ανάσα» στις ανάγκες άρδευσης του κάμπου και ύδρευσης της πόλης του Αλμυρού και των γύρω χωριών, με δεδομένο ότι το φράγμα Μαυρομάτη δίνει λύσεις μόνον στην περιοχή της Σούρπης και του Πτελεού…
Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ακόμη ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Γκατζής, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ νεολαίοι της ΚΝΕ κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου