ΤΟΠΙΚΑ

Πανηγύρισε η Μονή του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ Πορταριάς

πανηγύρισε-η-μονή-του-οσίου-σεραφείμ-τ-435914

Την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ γιόρτασε η ομώνυμη Ιερά Μονή της Πορταριάς. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό (18/7) χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πολλών προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ολόθυμη αγάπη του Οσίου Σεραφείμ προς τον Χριστό, «στον οποίο αφιέρωσε την ζωή του, συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση των ασκητών Πατέρων της Ορθοδοξίας, μέσα από την εμπειρία της νοεράς προσευχής, όπου το όνομα Ιησούς γίνεται κτύπος της καρδιάς και αναπνοή. Είναι μια προσευχή που αφορά όλους τους ανθρώπους, καθώς ο Άγιος δεν προσεύχεται μόνο για τον εαυτό του. Η προσευχή του είναι προσευχή της Εκκλησίας, από την οποία όλοι μας λαμβάνουμε Χάρη Θεού. Είναι απόδειξη της αγάπης του προς τον Χριστό και εμείς αγαπούμε τους Αγίους, για ν’ αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον Χριστό…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «ο πνευματικός αγώνας του Οσίου Σεραφείμ τον οδήγησε στην αυτογνωσία, στην θεραπεία και μεταμόρφωση των παθών. Κι εμείς καλούμαστε σε ανάλογο αγώνα, προκειμένου να νικήσουμε ό,τι μας κρατάει δεμένους με την γη, ό,τι μας χωρίζει από τον Θεό και τους ανθρώπους. Εκείνος που γνωρίζει τον εαυτό του γίνεται ταπεινός και απλός, συγχωρητικός και ανοικτός προς όλους. Τότε έρχεται ο φωτισμός και τελικά, η εμπειρία του ζωντανού Θεού. Τότε οι άλλοι γίνονται ο παράδεισός του. Αυτή την εμπειρία μας διδάσκει ο Όσιος Σεραφείμ, ο οποίος έβλεπε στα πρόσωπα των ανθρώπων τον Ίδιο τον Χριστό, γι’ αυτό δεν επέτρεψε στον εαυτό του το μίσος, αλλά γέμισε από αγάπη και συγχωρητικότητα κι έκανε την ζωή του παράδεισο…».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εκθείασε το έργο του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, ο οποίος αναλώνει τον εαυτό του, τα τελευταία χρόνια, για την ανέγερση και λειτουργία της, κάνοντας τον Όσιο Σεραφείμ του Σάρωφ επιπλέον οικείο και αγαπητό στην τοπική Εκκλησία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου