ΤΟΠΙΚΑ

3.500 παιδιά σε Παιδικούς Σταθμούς μέσω προγράμματος της Περιφέρειας

3-500-παιδιά-σε-παιδικούς-σταθμούς-μέσω-πρ-435927

Κώστας Αγοραστός: «Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα»

Περισσότερα από 3.500 παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα έχουν από τη νέα σχολική χρονιά πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τα προγράμματα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2019-2020» και «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2019-2020, ΑμΕΑ», συνολικού προϋπολογισμού 3,61 εκατ. ευρώ.

Τα δύο προγράμματα αφορούν συγκεκριμένα στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων) που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών για το σχολικό έτος 2019 – 2020, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΜεΑ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το χρονικό διάστημα από 2 Σεπτεμβρίου 2019 έως 31 Ιουλίου 2020.

Συνολικά, από το 2015 περισσότερα από 17.200 παιδιά οικογενειών κάτω του ορίου της φτώχειας και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Θεσσαλία ωφελήθηκαν από τα προγράμματα της Περιφέρειας και τοποθετήθηκαν σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων από οικογένειες με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας.

Τα προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και εθνικούς πόρους. Δικαιούχος των δράσεων είναι η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) η οποία και θα τις υλοποιήσει σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 6 Ιουνίου 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤΑΑ έχει εκδώσει ήδη την Πρόσκλησή της προς τις Δομές και τους ωφελούμενους, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης των παιδιών σε Δομές.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που οι πόροι που διατίθενται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας δεν επαρκούν για την ικανοποίηση της ζήτησης των ωφελουμένων, η αξία τοποθέτησης δύναται να καλυφθεί συμπληρωματικά από αμιγώς Εθνικούς πόρους.

Οι αντίστοιχες δράσεις που αφορούν έχοντες την επιμέλεια με εισόδημα άνω του ορίου της φτώχειας, χρηματοδοτούνται από το Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

«Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η οικογένεια, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, βρίσκονται αδιαπραγμάτευτα στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με δομές και δράσεις που υποστηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διευκολύνουν την οικογενειακή καθημερινότητα, δημιουργούν και συντηρούν θέσεις εργασίας.

Και τη νέα σχολική χρονιά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας φροντίζει ώστε κανένα παιδί από οικογένεια με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας, κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες να μείνει εκτός των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Μέλημά μας, η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. Η δημιουργία μιας κοινωνίας με συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς, είναι μια πρόκληση που εμφανίζεται ακόμη πιο δύσκολη αλλά και επιτακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και υποστηρίζει με όλους τους πόρους που διαθέτει, δράσεις που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Προτεραιότητές μας είναι η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Στηρίζουμε με σεβασμό και ενδιαφέρον την κοινωνική ένταξη. Στεκόμαστε με σοβαρότητα και ευαισθησία δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και κάθε μορφής διάκριση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου