ΤΟΠΙΚΑ

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και νέες θέσεις πάρκινγκ στην Μαιάνδρου

διαπλάτυνση-πεζοδρομίων-και-νέες-θέσ-437946

Σε δημόσιο διαγωνισμό για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, προχωρά η δημοτική αρχή μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, το οποίο ενέκρινε την επικαιροποιημένη μελέτη του έργου. Πρόκειται για παρέμβαση ύψους 323.000 ευρώ που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020», στο κομμάτι του που αφορά στη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ)», και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, η διαπλάτυνση αφορά στο τμήμα του πεζοδρομίου δεξιά της οδού Μαιάνδρου, από το ύψος της Λ. Ειρήνης έως την οδό Ιατρού Β. Σκούρα (Αρνιώτου), συνολικού μήκους 200μ. και το τμήμα του πεζοδρομίου αριστερά της οδού Ικάρων, από την οδό Μαιάνδρου έως την οδό Εθνικών Αγώνων, συνολικού μήκους 100μ. Στην οδό Ικάρων προτείνεται επιπλέον η ανακατασκευή και τμήματος του δεξιού πεζοδρομίου από την οδό Μαιάνδρου έως την οδό Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα συγκεκριμένα πεζοδρόμια έχουν μικρό πλάτος, 1 με 1,5μ. οπότε δεν είναι εύκολη η κυκλοφορία των πεζών. Παράλληλα, το πλάτος των δρόμων είναι μεγαλύτερο του αναγκαίου, οπότε επιτρέπεται η μερική μείωση του για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Σκοπός του έργου είναι η συνεχής, ανεμπόδιστη και ασφαλής κίνηση των πεζών και η διευθέτηση της στάθμευση των οχημάτων. Ειδικότερα στην Μαιάνδρου προτείνεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου σε συνολικό μήκος 200 μ., από τη Λ. Ειρήνης έως την Ιατρού Β. Σκούρα.

Το πλάτος του νέου οδοστρώματος προβλέπεται να γίνει σταθερό στα 10,50μ. επιτρέποντας την διπλή λωρίδα κίνησης 7,00μ. και στάση εκατέρωθεν 1,75μ. Με την μείωση του πλάτους του οδοστρώματος θα μειωθεί και η ταχύτητα με την οποία θα διέρχονται τα αυτοκίνητα, οπότε θα είναι ασφαλέστερη η πεζή κίνηση. Στην οδό Ικάρων θα γίνει διαπλάτυνση από τη Μαιάνδρου έως την Εθνικών Αγώνων και θα ανακατασκευαστεί το δεξιό πεζοδρόμιο. Το πλάτος του οδοστρώματος θα είναι 8,00μ. και θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης. Η πρόταση των διαπλατύνσεων και διαμορφώσεων των νέων πεζοδρομίων, η όδευση τυφλών όσο και όλες οι ράμπες κλπ θα γίνουν σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μετά τη χάραξη του νέου οδοστρώματος, θα γίνει κοπή του ασφαλτοτάπητα στον νέο άξονα αυτού, αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα από την πλευρά όπου διαπλατύνεται το πεζοδρόμιο.

Στις παραπάνω οδούς θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα με led. Τα φωτιστικά σώματα θα τοποθετηθούν σε ιστούς 8 μέτρων.

Στο πλαίσιο των Η/Μ εργασιών θα κατασκευασθεί επίσης δίκτυο ομβρίων ώστε να οδηγούνται οι υδρορροές των κτιρίων στο υπάρχον δίκτυο ομβρίων της πόλης.

Κατά την κατασκευή του δικτύου οδοφωτισμού θα κατασκευασθεί παράλληλο δίκτυο ηλεκτροδότησης των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων που βρίσκονται στις κάθετες, στην οδό Μαιάνδρου, παρόδους στις οποίες δεν γίνεται παρέμβαση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου