ΤΟΠΙΚΑ

Επεσαν τα πρώτα πρόστιμα για ακίνητα Airbnb στη Μαγνησία

επεσαν-τα-πρώτα-πρόστιμα-για-ακίνητα-airbnb-438949

Ικανοποίηση από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας για το «σαφάρι» ελέγχων

Δεκάδες ακίνητα Airbnb στη Μαγνησία δεν είχαν δηλωθεί. Δικαιωμένοι αισθάνονται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας από τα αποτελέσματα ελέγχων της ΑΑΔΕ, που εντόπισε πανελλαδικά 20.000 παράνομα ακίνητα Airbnb, μεταξύ των οποίων και αρκετά στη Μαγνησία, αλλά και 130 ΑΦΜ που δεν είχαν δηλώσει τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Επιβεβαιωνόμαστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα αδήλωτα και μάλιστα εντυπωσιαζόμαστε από τον υψηλό αριθμό εκείνων, που λειτουργούσαν παράνομα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν έχει ακριβή στοιχεία για τις παραβάσεις στη Μαγνησία. Σε αντιστοιχία όμως με την πληθώρα των παραβάσεων εκτιμά ότι υπήρχαν πολλά αδήλωτα ακίνητα και στη Μαγνησία.

«Δυστυχώς πέρασαν πέντε χρόνια που εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι για να σταματήσουν η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή και η κλοπή από το εισόδημα των ξενοδόχων», προσθέτει ο ίδιος.

Ο ξενοδοχειακός κόσμος ζητεί αφενός να συνεχισθούν οι έλεγχοι και αφετέρου να υπάρξει νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει ελέγχους και από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Ακόμη και αυτοί που είναι νόμιμοι λειτουργούν με αθέμιτο ανταγωνισμό. Ακούσαμε με χαρά τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να στέλνει την Επιθεώρηση Εργασίας σε τουριστικά μέρη στοχοποιώντας για άλλη μία φορά τους ξενοδόχους. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν θα εκδοθεί και αντίστοιχη εγκύκλιος ώστε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να ξεκινήσει επίσης ελέγχους στα καταλύματα Airbnb», επισημαίνει.

Από την πλευρά του το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Λεβέντης για το ίδιο θέμα τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι παράλληλα με τα αδήλωτα ακίνητα υπάρχουν και πολλά εισοδήματα που δεν δηλώνονται.

«Δεν είναι μόνο τα 130 ΑΦΜ. Οι πληρωμές των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και έτσι δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν από το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ 20.000 ακίνητα

Επισημαίνεται ότι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν σ’ όλη την επικράτεια περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι 130 ιδιοκτήτες ακινήτων, με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν τα είχαν δηλώσει στην εφορία. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping). Επειτα από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώθηκε ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Πρόκειται για τον αριθμό ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Πρόστιμα για τα αδήλωτα ακίνητα

Περισσότερα από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οσο για εκείνους που πιαστούν να μην τα έχουν δηλώσει, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κλπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου