ΤΟΠΙΚΑ

Γιάννης Αλεξανδράκης: Η πέτρα βρίσκεται τελικά …στο DNA του

γιάννης-αλεξανδράκης-η-πέτρα-βρίσκετ-439879

Ο γνωστός αρχιτέκτονας, που συνέδεσε το όνομά του με τα πέτρινα σπίτια και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, έχει ολόκληρη έκθεση με δημιουργίες από πέτρες

Οι ξένοι, που παραθερίζουν στο Χορευτό του Πηλίου, τον αποκαλούν χαϊδευτικά Stone Man. Καθημερινά άλλωστε τον βλέπουν να κουβαλά πέτρες και να ασχολείται με τις ώρες μαζί τους, αποκαλύπτοντας σε κάθε μία ένα ξεχωριστό σχήμα, μια μορφή. «Με μαγεύει η πέτρα. Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί. Την έχω μάλλον στο DNA μου» αναφέρει ο γνωστός αρχιτέκτονας Γιάννης Αλεξανδράκης, ο οποίος έχει δημιουργήσει ολόκληρη έκθεση με έργα από πέτρες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πέτρινα έργα» ονομάζει τη συλλογή των 400 περίπου δημιουργημάτων της φύσης στα οποία βάζει τη δική του πινελιά ο Γιάννης Αλεξανδράκης. Η συλλογή του περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες, τα «Κινεζάκια», τους «Εξωγήινους», τις «Πατούσες» και δεκάδες άλλες μορφές, κάθε μια τους ξεχωριστή όσο ξεχωριστό είναι κάθε τι στη φύση.

Ο Γιάννης Αλεξανδράκης κατάγεται από τη Μακρινίτσα. «Μεγάλωσα σε ένα πέτρινο σπίτι και μάλλον έμαθα από μικρός να αγαπώ αυτό το υλικό», λέει ο ίδιος. Στο σπίτι του αυτό έχουν μάλιστα γυριστεί και ελληνικές σειρές, όπως «Ερωτας όπως έρημος» με τον Βέγγο, ενώ έχουν φιλοξενηθεί και συνέδρια.

Ανακαλύπτοντας την αγάπη του για την πέτρα, ο Γιάννης Αλεξανδράκης σπούδασε αρχιτεκτονική και αφιερώθηκε στην επιστήμη. Για περίπου 30 χρόνια μέχρι και το 2012 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, συνέδεσε το όνομά του ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας με τα πέτρινα οικοδομήματα και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Εκατοντάδες δουλειές έχει ολοκληρώσει και παραδώσει σε «μερακλήδες» επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Μετά τη συνταξιοδότησή του αποφάσισε να φτιάξει σπίτι στο Χορευτό, προκειμένου να καταλύει τα καλοκαίρια. Από τότε ξεκίνησε η επαφή του με την πέτρα σε μια άλλη μορφή έκφρασης. «Πηγαίνω για μπάνιο στη θάλασσα πάντα με τη μάσκα μου για να βλέπω τον βυθό. Η μαγεία του βυθού με έχει γοητεύσει. Από εκεί παίρνω τις πέτρες, στις οποίες διακρίνω μία ξεχωριστή μορφή, ένα μοναδικό σχήμα» περιγράφει την έναρξη της νέας του δραστηριότητας.

Στη συνέχεια τις μελετά στο σπίτι του και δημιουργεί τα δικά του πέτρινα έργα. «Δεν επεμβαίνω πάνω στην πέτρα. Εχει σχήμα και μορφή από μόνη της. Μόνο ενώσεις κάνω και σε κάποιες προσθέτω διακοσμητικά στοιχεία. Ξεκίνησα με λίγες πέτρες στην αρχή σιγά – σιγά και σήμερα έχω φθάσει να έχω περί τα 400 έργα», σημειώνει ο κ. Αλεξανδράκης.

Από το 2015 οπότε και ασχολήθηκε πιο συστηματικά «συνέχεια κουβαλώ πέτρες», λέει και γελώντας αναφέρει το «παρατσούκλι», που του έχουν κολλήσει οι ξένοι τουρίστες του χωριού αποκαλώντας τον Stone Man.

Η μεγάλη συλλογή του έπρεπε κάπου να φιλοξενηθεί. «Η σύζυγός μου δυσανασχέτησε. Μπορεί να μην είναι μεγάλες, είναι όμως πολλά τα έργα», λέει ο Γιάννης Αλεξανδράκης. Ετσι, αποφάσισε να μετατρέψει το πάρκινγκ στο σπίτι του στο Χορευτό σε χώρο έκθεσης των έργων του. Εβαλε μέχρι και πινακίδα Art – Stone Exhibition και η πόρτα του είναι ανοιχτή για όποιον με καλλιτεχνική φλέβα θέλει να δει τη συλλογή του.

«Δεν προσδοκώ κάτι από αυτό που κάνω. Το κάνω επειδή με ευχαριστεί και μαγεύει πρώτα εμένα» σημειώνει ο Γιάννης Αλεξανδράκης, που συχνά πυκνά βλέπει επισκέπτες της περιοχής να εκφράζουν ενδιαφέρον για τα έργα του.

Πλέον ξεκίνησε να χρησιμοποιεί πέτρες και για τη δημιουργία πινάκων. «Θέλω να περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου δημιουργικά. Δεν μπορώ να κάθομαι», λέει ο συνταξιούχος αρχιτέκτονας, που έχει δοκιμάσει το ταλέντο του και σαν ηθοποιός τα τελευταία χρόνια, αλλά και σαν φωτογράφος, συλλαμβάνοντας με τον φακό του μορφές πάνω σε πέτρες και βράχια, αλλά και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα.

Η ενασχόλησή του όμως με την πέτρα πάντα θα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ίδιο. «Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συλλογή μου και για τουριστικούς λόγους από τον Δήμο. Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο κατάφερα να βρω μόνο ένα ιδιωτικό μουσείο στην Ιαπωνία, όπου εκτίθενται έργα με πέτρες από ποτάμι», σημείωσε ο ίδιος απευθύνοντας ανοιχτό προσκλητήριο σε όποιον ενδιαφέρεται να περάσει από την έκθεσή του και να γνωρίσει από κοντά τη μαγεία που κρύβει ο βυθός στην παραλία του Χορευτού απ’ όπου προέρχεται και η συλλογή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου