ΤΟΠΙΚΑ

Έκκληση για συγκέντρωση ειδών για τις ανάγκες κρατουμένων

έκκληση-για-συγκέντρωση-ειδών-για-τις-440073

Συγκέντρωση ειδών στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου

Σκαρφαλώνουν σε τοίχους των φυλακών σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν έχουν κάρτα για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους. Απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε απονενοημένο διάβημα κόβοντας τις φλέβες τους με ξυραφάκι. Οι κρατούμενοι του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου έχουν σημαντικές ελλείψεις από στοιχειώδη πράγματα. Ιδιαίτερα σήμερα που εν μέσω καλοκαιριού οι ανάγκες για την υγιεινή διαβίωση και την ατομική καθαριότητα αυξάνονται ενώ βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους και κρατούνται σε κελιά σε συνθήκες συνωστισμού.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εκκληση για συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας αλλά και για άλλα πράγματα όπως τηλεκάρτες και τσιγάρα απευθύνει το προσωπικό του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Στις φυλακές Βόλου κρατούνται νέοι άνθρωποι ηλικίας μόλις 21 ετών πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην Ελλάδα μόνοι χωρίς να έχουν κοντά τους συγγενείς ή και άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τους κρατούμενους των φυλακών Βόλου μπορούν να απευθυνθούν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου στο εξωτερικό θυρωρείο και να ζητήσουν την κοινωνική υπηρεσία πρωινές ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

Ακόμη, μπορούν να απευθυνθούν στη Βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου που βρίσκεται στην ισόγεια αίθουσα των δικαστηρίων στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Παρά τη συγκινητική οικονομική στήριξη της Ιερής Μητρόπολης Δημητριάδος, πολλών επιχειρήσεων αλλά και πολλών ιδιωτών και του ίδιου του προσωπικού των φυλακών, που γίνεται με διακριτικότητα, ωστόσο οι ανάγκες που υπάρχουν είναι μεγάλες και αφορούν και στους Έλληνες κρατούμενους. Οι οικογένειές τους μπορεί επίσης να βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στην Ελλάδα από την Μαγνησία και να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους επισκεφθούν.

Συγκεκριμένα, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου οι κρατούμενοι έχουν ανάγκη από σαμπουάν, αφρόλουτρα, ξυριστικές μηχανές, σεντόνια, κάλτσες, αλλά και τσιγάρα και κάρτες. Ενώ οι φυλακές δεν έχουν επάρκεια χώρων και οι κρατούμενοι δεν έχουν τρόπους για να απασχοληθούν ελλείψει εκδηλώσεων στις φυλακές Βόλου χρειάζονται και μία μπάλα ποδοσφαίρου καθώς αυτές που έχουν σχίζονται συνεχώς!

Το μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Ματθαίος Παλαιογιάννης που έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση και τους κρατούμενους λέει ότι το κλίμα που υπάρχει στις φυλακές Βόλου είναι θετικό καθώς υπάρχει συγκινητική στήριξή τους. Όμως, οι ανάγκες των κρατούμενων είναι διαρκείς.

Ο κ. Παλαιογιάννης λέει ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται τώρα να παραδώσει στους κρατούμενους κάλτσες ενώ απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση και άλλων ειδών. «Οι κρατούμενοι ζητούν συνεχώς κάρτες για να μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και τσιγάρα. Βέβαια χρειάζονται και άλλα πράγματα, όπως σεντόνια, είδη ατομικής καθαριότητας», εξηγεί ο ίδιος.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέπτεται το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου με αφορμή ανάγκες που υπάρχουν είτε για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των κρατουμένων είτε για θέματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσής τους στις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι κρατούμενοι επισκέπτονται τις Φυλακές Βόλου συνήθως δεν έχουν τίποτα από προσωπικά αντικείμενα. Η Διεύθυνση των φυλακών μεριμνά για να τους χορηγούνται παντόφλες, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, καθαριστικά προϊόντα, ρούχα, παπούτσια, κάθε αγαθό που απαιτείται, ενώ η κοινωνική υπηρεσία φροντίζει για την επικοινωνία με τις οικογένειές τους και τη χώρα τους.

Παράλληλα ο Σύλλογος Συμπαραστάσεων Κρατουμένων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος προσπαθεί συνεχώς και με κάθε τρόπο να ενισχύει τους νεαρούς κρατούμενους είτε με είδη που συγκεντρώνει είτε με κάποια χρηματικά ποσά για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.

Εξάλλου, πολλές επιχειρήσεις του Νομού και ιδιώτες βρίσκονται δίπλα στους κρατούμενους. Το ίδιο το προσωπικό των Φυλακών Βόλου που βιώνει από κοντά τα προβλήματα που έχουν οι νεαροί κρατούμενοι ευαισθητοποιείται και συνδράμει αθόρυβα με την αγορά τσιγάρων, σάντουιτς, παγωτών, καφέ. Απλά πράγματα για έναν πολίτη για τους κρατούμενους είναι δυσεύρετα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι στερούνται τα πάντα όταν επισκέπτονται τις φυλακές Βόλου. Έτσι ανταλλάσσουν μεταξύ τους πράγματα. Μπορεί να δίνουν ένα κομπολόι για να προμηθευτούν μία κάρτα. Άλλα αντικείμενα για να καπνίσουν ένα τσιγάρο.

Την ίδια στιγμή στις φυλακές επικρατούν συνθήκες συνωστισμού, ενώ δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι κράτησης και προαυλισμού. Οι απαραίτητες κτιριακές εργασίες που πρέπει να εκτελεσθούν καθυστερούν εδώ και έντεκα χρόνια. Οι εκδηλώσεις για να τους απασχολούν είναι περιορισμένες, ενώ οι κρατούμενοι έχουν διαφορετικές εθνότητες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις.

Μάλιστα πολλοί από τους κρατούμενους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου έχουν ζήσει απερίγραπτες κακουχίες, έχουν αντιμετωπίσει ακραία φτώχεια, έχουν επιζήσει ναυαγίων και βρέθηκαν στη φυλακή σε έναν ανελέητο αγώνα για την επιβίωση που δυστυχώς δεν έχει τέλος.

Οι ιδιαίτερες ιστορίες ορισμένων έχουν καταγραφεί και στο βιβλίο «… για δες, άνθρωπος είμαι και εγώ…»

που συντάχθηκε από τις καθηγήτριες Αναστασία Χατζηπλή και Σοφία Φράγκου, του πολιτιστικού προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω», στο οποίο συμμετείχε το 6ο Γυμνάσιο του καταστήματος κράτησης νέων Βόλου το εκπαιδευτικό έτος 2016 – 2017.

Στο πρόλογο του βιβλίου ο διευθυντής του σχολείου Αγγελος Μιχόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μέσα από τα λόγια τους ζεις την «Οδύσσεια» που πέρασαν αυτά τα νεαρά άτομα αφήνοντας πίσω τους πατρίδα, οικογένεια, φίλους, καθώς και τις κακουχίες, την πείνα, τον ψυχικό πόνο και τον διαρκή αγώνα για την επιβίωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου