ΤΟΠΙΚΑ

Στο τέλος του «Γολγοθά» φτάνουν οι λατόμοι του Πηλίου

στο-τέλος-του-γολγοθά-φτάνουν-οι-λατ-440214

Φτάνουν και οι λατόμοι του Νεοχωρίου – Από μέρα σε μέρα η άρση απαγόρευσης

Προ 20ημέρου έληξε η «Οδύσσεια» για τους 22 λατόμους του Καλαμακίου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Μετά το τρίχρονο κλείσιμο των λατομείων η Διεύθυνση Μεταλλίων Βορείου Ελλάδος εξέδωσε την πολυπόθητη άρση απαγόρευσης και οι επαγγελματίες επέστρεψαν στις δουλειές τους και στο μεροκάματο για να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή.

Οι λατόμοι του Καλαμακίου είναι οι πρώτοι που μπήκαν μέσα στα λατομεία μετά από τρία χρόνια απαγόρευσης και έξι χρόνια περιπετειών. Ζήτημα ημερών πλέον είναι και η επιστροφή των λατόμων του Νεοχωρίου στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού λατόμων Νεοχωρίου Σωτήρη Θωμά έχει ολοκληρωθεί η δασοτεχνική μελέτη και το Δασαρχείο έχει δώσει έγκριση. «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να εκδοθεί η άρση απαγόρευσης από τη Διεύθυνση Μεταλλίων Βορείου Ελλάδος και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους χώρους μας», ανέφερε ο Σωτήρης Θωμάς.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι τα χρόνια που χάθηκαν δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, ούτε να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος. «Εχουμε υποστεί τεράστια ζημιά. Χάσαμε τις δουλειές μας, τους πελάτες μας, οι περισσότεροι είμαστε με χρέη στην Εφορία και στις τράπεζες. Δύσκολα θα ορθοποδήσουμε», επισημαίνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οπως εξήγησε, η επιστροφή στα λατομεία θα είναι σαν να ξεκινούν από σχεδόν μηχανική βάση. Θα πρέπει να δουλέψουν σε χώρους εγκαταλελειμμένους, να συντηρήσουν μηχανήματα και το σπουδαιότερο να ξαναβρούν πελατεία. «Είμαστε εκτός αγοράς επί τέσσερα χρόνια. Η απώλεια είναι μεγάλη. Εχουμε χάσει πολλές δουλειές. Να σκεφτείτε ότι πολλά σπίτια και επιχειρήσεις τόσο στο Πήλιο, όσο και στις Β. Σποράδες βρήκαν εναλλακτική με πλάκα Καβάλας για τις σκεπές, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πλάκα Πηλίου», σχολιάζει ο ίδιος προσπαθώντας να αποδώσει το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι λατόμοι της περιοχής.

Ενόψει του ανοίγματος της μπάρας στα λατομεία και του Νεοχωρίου, πολλοί προσπαθούν να διερευνήσουν αν εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά. «Ενδιαφέρον υπάρχει. Αλλά δεν μπορείς να κλείσεις καμία συμφωνία. Για να προχωρήσεις σε εμπορική συμφωνία θα πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις πότε και τι ποσότητα μπορείς να παραδώσεις. Εμείς ακόμη περιμένουμε την άρση της απαγόρευσης», κατέληξε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου