ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο Βόλος

στο-επίκεντρο-του-ενδιαφέροντος-βρέθ-440379

Επιτυχία σημείωσε το διεθνές συνέδριο αστρονομίας, που συμμετείχαν και παλιοί μαθητές του διαγωνισμού

Επιτυχία σημείωσε το 14ο διεθνές συνέδριο αστρονομίας, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αστρονομίας, αποτελούμενη από καθηγητές, ερευνητές και διδάκτορες αστροφυσικούς, με πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Μαστιχιάδη.

Τη διοργάνωση ανέλαβε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, με πρόεδρο τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκά Ζαχείλα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία και οι ανακοινώσεις που έκαναν τέσσερες παλιοί μαθητές του διαγωνισμού αστρονομίας, που διοργανώνει εδώ και 24 χρόνια η Εταιρεία, οι οποίοι διαπρέπουν ήδη στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βολιώτης αστροφυσικός Φιλοθόδωρος Αλέξανδρος, που βραβεύτηκε το 2005 στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό αστρονομίας και διαστημικής και τώρα τελειώνει το διδακτορικό του σε Πανεπιστήμιο της Πολωνίας.

Οι άλλοι τρεις παλαιοί μαθητές που βραβεύτηκαν επίσης στους πανελληνίους μαθητικούς διαγωνισμούς της Εταιρείας είναι ο Μπίσμπας Θωμάς, που βραβεύτηκε το 1999 και τώρα πλέον είναι διδάκτορας Πανεπιστημίου στην Αγγλία, ο Τσιάρας Αγγελος που ήταν ολυμπιονίκης της αστρονομίας κατά το έτος 2009 και τώρα είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και η Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα που μετείχε στην 1η διεθνή αστρονομική και αστροφυσική ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης το 2007 και τώρα πήρε το διδακτορικό της από το Αστεροσκοπείο του Μονάχου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε 8 – 11 Ιουλίου και άρχισε με επίσημη ομιλία για το κοινό του Βόλου από τον Βολιώτη αστροφυσικό, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Παρίσι Νίκο Πράντζο, με θέμα «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα».

Οι άλλες τρεις εκλαϊκευμένες ομιλίες για το κοινό γίνονταν καθημερινά στη διάρκεια του συνεδρίου και στο πλαίσιο του παράλληλου εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης (IAU) στην ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν του Θανάση Οικονόμου διαστημικού επιστήμονα, ερευνητή της NASA και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Chicago, με θέμα «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη», η δεύτερη του Κωστή Γοντικάκη κύριου ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Εκρήξεις στον Ηλιο» και η τελευταία του Πάνου Πάτση διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών».

Οι δύο τελευταίες εκλαϊκευμένες ομιλίες, καθώς και ολόκληρο το συνέδριο στο οποίο ανακοινώθηκαν ερευνητικές εργασίες για τους ειδικούς επιστήμονες, φιλοξενήθηκαν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκτέθηκαν στον χώρο των ομιλιών και επετειακές αφίσες της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης, με θέμα σημαντικά αστρονομικά επιτεύγματα από το 1919 μέχρι σήμερα.

Ο Βόλος αποτέλεσε το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού στο συνέδριο περιλαμβάνονταν πληθώρα από 50 και πλέον ανακοινώσεις και ερευνητικές εργασίες που εκφωνήθηκαν όλες στα αγγλικά από Ελληνες και ξένους εισηγητές και τις παρακολούθησαν οι περίπου 150 σύνεδροι από όλα τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος, αλλά και πολλοί Ελληνες αστρονόμοι – αστροφυσικοί, που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι μέλη της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου