ΤΟΠΙΚΑ

O «Αντίνοος» φέρνει καταιγίδες και στη Μαγνησία

o-αντίνοος-φέρνει-καταιγίδες-και-στη-440531

Ισχυρές αλλά μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις έπληξαν χθες τη Μαγνησία. Οι καταιγίδες έπληξαν τον Δήμο Ζαγοράς, τα παραλιακά του Νοτίου Πηλίου από Γατζέα έως Μαλάκι αλλά και τα νησιά των Βορείων Σποράδων και κυρίως τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Το καιρικό ήταν αναμενόμενο και ο μηχανισμός τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και των κατά τόπους δήμων ήταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάτι σοβαρό.

Η ισχυρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν οι παραλίες, δεν σημειώθηκαν όμως ζημιές.

Νέος γύρος με ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται το επόμενο τριήμερο στη Μαγνησία.

Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενες προς τη χώρα μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών έντονης αστάθειας και το σχηματισμό της κακοκαιρίας «Αντίνοος».

Ο «Αντίνοος» θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ημέρα με τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα είναι η αυριανή, Τρίτη 16 Ιουλίου.

Στη Μαγνησία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν αύριο, Τρίτη τη Ζαγορά, όπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 21ο C, ενώ από την Τετάρτη καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στην Αργαλαστή και από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα επηρεαστεί και ο Βόλος. Ωστόσο η κακοκαιρία δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας. Από το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση και με αφορμή και την τραγωδία στη Χαλκιδική από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Βορείων Σποράδων οι πολίτες καλούνται:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, στους χώρους παραμονής και αναψυχής και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

-Να αποφεύγουν τη διέλευσή τους πεζή ή εποχούμενοι από ρέματα, λόγω του πιθανού και αναμενόμενου μεγάλου όγκου νερού.

-Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών φορέων, όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας·

-Οι δήμοι και οι υπηρεσίες αυτών να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματα τους.

-Οι δήμοι επίσης, που έχουν στα όρια τους τουριστικές περιοχές , λόγω αρμοδιότητας, να ενημερώσουν με οποιονδήποτε τρόπο τους επισκέπτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων για την πιθανή επικινδυνότητα των φαινομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου