Στο «Τροφή Challenge» η Oliveex

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-13, 18:55:19
Στο «Τροφή Challenge» η Oliveex

Οι τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφουγκράστηκαν τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή

 

«Παρών» στον μεγάλο αγροδιατροφικό διαγωνισμό «Trophy - Τροφή Challenge», που ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, έδωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω της Oliveex, μιας εταιρείας που ίδρυσαν τρεις τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με στόχο τον έλεγχο μέσω ειδικής συσκευής των προϊόντων κατά την αποθήκευση για την αποτροπή της απώλειας ή της υποβάθμισης τροφίμων.

Οι Κωνσταντίνος Ακρίβος, Δημήτρης Γκαραγκούνης και Αρης Κολιγλιάτης, συνιδρυτές της Oliveex που εφηύραν τη συσκευή ανίχνευσης μέσω της οποίας υπάρχει έλεγχος των τροφίμων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ήταν ανάμεσα στους 40 κορυφαίους σε όλη την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που στόχο έχει την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον κλάδο της γεωργίας.

Ο κλάδος της γεωργίας αναπτύσσεται ταχύτατα και διεισδύει σε νέους τομείς για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις της υποβάθμισης του εδάφους, της έλλειψης νερού, της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο για την προέλευση, την ποιότητα, την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των προϊόντων τροφίμων.

Αυτές οι τάσεις αποτελούν τις δύο όψεις της σύγχρονης παγκόσμιας διατροφικής πρόκλησης που απαιτεί καινοτόμες λύσεις, βασισμένες σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και εργαλεία που εφαρμόζονται στην πράξη. 

Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων απαιτεί αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και πρακτικές λύσεις, που συχνά προέρχονται από καινοτόμους επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ομάδες με διεπιστημονικό υπόβαθρο και μέλη που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ακαδημαϊκής, ερευνητικής ή επαγγελματικής τους ζωής.

O διαγωνισμός Trophy -Τροφή Challenge απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες και πρακτικές ιδέες που προσφέρουν λύσεις στους τομείς Agri-tech (τεχνολογία στην πρωτογενή παραγωγή) και Food - tech (τεχνολογία στην επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων).

Στον δεύτερο τομέα έθεσε υποψηφιότητα η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μπορεί να μην απέσπασε ένα από τα πρώτα βραβεία της κατηγορίας κέρδισε όμως πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις μιλώντας με τους κορυφαίους στον χώρο, όπως o κ. Richard McArdle, διευθυντής του Food Innovation Center του Πανεπιστημίου του Rutgers, που εδρεύει στο Bridgeton, στις ΗΠΑ και ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την έρευνα και τη δραστηριότητα του Κέντρου Καινοτομίας στους τομείς της αγροτικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας τροφίμων.

Η εκδήλωση φιλοξένησε επίσης δύο από τους σημαντικότερους νέους επιχειρηματίες στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, o κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδρυτής της ζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ μίλησε για το επιτυχημένο ταξίδι της ομώνυμης μπίρας και ο κ. Σωτήρης Μπαντάς, διευθύνων σύμβουλος της CENTAUR Analytics, για τη συμβολή της τεχνολογίας στην αλυσίδα αξίας που δημιουργεί η παραγωγή και η διάθεση προϊόντων αγροτικής παραγωγής.

Επιπλέον, η κ. Carla Tanas, συν-ιδρύτρια της πλατφόρμας αγροτικής και διατροφικής καινοτομίας «Future Agro Challenge» συζήτησε επί σκηνής με τον κ. Richard McArdle, για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το διατροφικό μενού του πλανήτη και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων διατροφικών προκλήσεων.

«Ηταν μία σημαντική εμπειρία για εμάς. Μέσα από αυτή κερδίσαμε νέες γνώσεις ακόμη και για την τεχνική βελτίωση του πρότζεκτ μας», σημείωσε ο Αρης Κολιγλιάτης.

Σημειώνεται ότι η συσκευή της Oliveex έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά στην εταιρεία Parthenon που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και εμπορεύεται ελιές, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο, συνεργάζονται και με την τυροκομική επιχείρηση Καρακάνα.

Ηδη ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής ενώ στόχος τους είναι τον Ιανουάριο 2020 να είναι εμπορικά διαθέσιμο το προϊόν τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=