Ξεκινά διαδικασία δηλώσεων ζημιών στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-13, 18:29:50
Ξεκινά διαδικασία δηλώσεων ζημιών στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου

Νέος γύρος καταγραφής των ζημιών αρχίζει στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου από την ερχόμενη εβδομάδα

 

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα από τους παραγωγούς του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης Τετάρτης, η διαδικασία των δηλώσεων προκειμένου να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις τους.

Η αναγγελία της ζημιάς έχει ήδη γίνει από τον ΕΛΓΑ, κλιμάκιο του οποίου έκανε αυτοψία στον δήμο χθες και προχθές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Ι. Κράββαρη, τη Δευτέρα θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος αυτοψίας στην οποία αναμένεται να συμμετέχει και ο ίδιος ο διευθυντής του ΕΛΓΑ. Επί τόπου θα σπεύσουν εκτιμητές, γεωπόνοι και στη συνέχεια η διαδικασία προβλέπει εκτίμηση της ζημιάς, κατάθεση τυχόν εντάσεων, διορθώσεις και στη συνέχεια αποζημιώσεις.
«Αυτό που ζητούμε είναι οι διαδικασίες να κυλήσουν γρήγορα για την αποζημίωση των παραγωγών», τόνισε ο κ. Κράββαρης.

Η φετινή παραγωγή ιδίως στο μήλο αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Ζημιές καταγράφονται σε όλο το Πουρί που φαίνεται ότι επλήγη και περισσότερο, σε συγκεκριμένες ζώνες της Ζαγοράς και πολύ μικρότερες στη Μακρυράχη.

Οι ακριβείς απώλειες θα αποκαλυφθούν κατά την συγκομιδή που ξεκινά στα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου. Αυτή την περίοδο τα μήλα ήταν σε φάση ωρίμανσης και η ζημιά που υπέστησαν ήταν μεγάλη.

Το χαλάζι που είχε το μέγεθος νομίσματος δύο ευρώ έπεσε πυκνό και με σφοδρότητα «τρυπώντας» τους καρπούς των δέντρων. Πέντε λεπτά της ώρας, όσο δηλαδή διήρκησε το φαινόμενο, ήταν αρκετά για να χάσουν οι παραγωγή σημαντικό μέρος της παραγωγής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταστροφή στην παραγωγή υπήρξε κινητοποίηση από τον πολιτικό κόσμο του νομού που ζητά να κινηθεί τάχιστα η διαδικασία των αποζημιώσεων για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ορθοποδήσουν οικονομικά.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Σε ανακοίνωσή της η κ. Παπανάτσιου τονίζει ότι «οι διαδικασίες θα πρέπει να συνεχίσουν με γοργό ρυθμό, όπως γινόταν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αγρότες από την απώλεια της παραγωγής τους».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=