ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους στις δίκες

βολιώτες-δεν-υπερασπίζονται-τον-εαυτ-441636

Εκατοντάδες από την αρχή του χρόνου οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις

Δικάζονται στα ακροατήρια του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και δεν παραβρίσκονται καν στο δικαστήριο έστω για να υπερασπισθούν τον εαυτό τους.

Εκατοντάδες είναι κάθε χρόνο οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις από το Μονομελές και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, οι αποφάσεις δηλαδή των δικαστηρίων που ελήφθησαν χωρίς να είναι παρών ο κατηγορούμενος και χωρίς να εκπροσωπείται και από δικηγόρο.

Και σχεδόν μία στις δύο αποφάσεις λαμβάνεται χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς η ποινή που επιβάλλεται είναι είτε μετατρεπόμενη είτε εκτιτέα.

Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2019 εκδόθηκαν 443 ερήμην αποφάσεις από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου εκ των οποίων οι 239 ήταν εφέσιμες.

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αντίστοιχα εκδόθηκαν 133 ερήμην αποφάσεις από τις οποίες οι 77 ήταν εφέσιμες.

Πάντως, οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις έχουν μειωθεί ραγδαία σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Ενδεικτικά πριν από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ήταν 1.248 και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου 272.

Στα χρόνια που ακολούθησαν φαίνεται ότι οι αποφάσεις κατέγραφαν σταδιακά σημαντική μείωση γεγονός που έχει να κάνει με την αποποινικοποίηση πολλών αδικημάτων με την εφαρμογή σειράς ευεργετικών Νόμων από το 2005 και μετά.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο με το Νόμο Παρασκευόπουλου που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2017 είχαν παραγραφεί στα Δικαστήρια του Βόλου πάνω από 4.000 αδικήματα.

Στη μείωση των υποθέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο και η οικονομική κρίση. Εξάλλου μέχρι και πριν από ένα μήνα το παράβολο για την υποβολή μήνυσης ήταν 70 ευρώ ενώ για την υποβολή έγκλησης ήταν 50 ευρώ, ενώ σήμερα το κόστος αυτό έπαψε να επιβαρύνει πλέον τον Έλληνα πολίτη καθώς με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα τα παράβολα καταργήθηκαν.

Οι φυγόποινοι

Συνολικά 48 φυγόποινοι καταχωρήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου το α’ εξάμηνο του 2019. Από τους 48 οι 28 έχουν ήδη συλληφθεί και οδηγηθεί στα Δικαστήρια Βόλου για να ρυθμίσουν ή εκτίσουν την ποινή τους. Οι υπόλοιποι αναζητούνται από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου