ΤΟΠΙΚΑ

Νέο SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο Βόλου

νέο-sos-εκπέμπει-το-νοσοκομείο-βόλου-441669

Οριακή η λειτουργία κλινικών εξαιτίας της υποστελέχωσης – Σε εφημερίες μέρα παρά μέρα οι εναπομείναντες γιατροί, που έχουν εξαντλήσει τα ανθρώπινα όριά τους

Σήμα κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα νευραλγικά τμήματα και κλινικές να λειτουργούν στο «κόκκινο», εκπέμπει για μία ακόμη φορά το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Οι εναπομείναντες γιατροί δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού πλέον είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εφημερίες μέρα παρά μέρα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Από τους 160 γιατρούς, που πρέπει βάσει οργανογράμματος να υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο, το «οπλοστάσιο» του ΕΣΥ έχει απομείνει με 93 γιατρούς μόνιμους και επικουρικούς οι οποίοι επίσης φθίνουν διαρκώς. Από τους 22 έχουν απομείνει μόνο 15 και οι προσλήψεις που αναμένονταν να δρομολογηθούν πριν από τις εκλογές πάγωσαν εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Μια γιατρός ειδικότητας καρδιολογίας ορκίστηκε μόλις προχθές και θα στελεχώσει το αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου.

«Είμαστε εκτός από κάθε χρονοδιάγραμμα. Οι προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να έχουν γίνει προχθές, όχι χθες. Δουλεύουμε στα «κόκκινα» δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα αντέξουμε» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Παύλος Μαλινδρέτος.

Στο νοσοκομείο Βόλου που εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 200.000 μόνιμων κατοίκων, επισημαίνεται ενδεικτικά πως οι εφημερίες το τελευταίο διάστημα στις δύο Παθολογικές κλινικές, στην Ορθοπεδική, στην Παιδιατρική Κλινική «βγαίνουν» με το ζόρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές επιστρατεύονται γιατροί από τα Κέντρα Υγείας, όπου επίσης υπάρχουν σημαντικά ζητήματα ελλείψεων ειδικά στα νησιά των Β. Σποράδων, όπου εκτός από τους αγροτικούς γιατρούς το ΕΣΥ λειτουργεί με δύο ειδικούς γιατρούς σε κάθε νησί!

Κλινικές στα «κόκκινα»

Σε κάθε εφημερία οι παθολόγοι θα δούνε περισσότερα 50 – 60 περιστατικά, ενώ έχουν την ευθύνη και για περίπου 50 πλέον νοσηλευόμενους του τομέα. Για την ασφαλή εφημέρευση απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ειδικευμένοι – ένας για την κλινική και δύο για τα επείγοντα τουλάχιστον, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι γιατροί που έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους. Όσο για καλοκαιρινές άδειες ούτε σκέψη αφού ειδικά τον Αύγουστο αν χρειαστεί κάποιος να λείψει το πρόγραμμα εφημεριών θα τιναχθεί στον αέρα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ορθοπεδική που αναμένονται νέες αποχωρήσεις επικουρικών, ενώ εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση την Παιδιατρική Κλινική, η διευθύντρια της οποίας πριν από λίγες μέρες έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά με αφορμή την αποχώρηση παιδιάτρου που κατέλαβε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο.

«Εχουμε προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσει το πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Οι περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ είναι μεγάλης ηλικίας, προσλήψεις δεν γίνονται. Το υπουργείο προσπαθούσε με «πασαλείμματα» να καλύψει το πρόβλημα και οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το 35% – 40% των θέσεων ειδικευόμενων να είναι κενό», πρόσθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μαλινδρέτος, αν συνυπολογιστούν και οι ελλείψεις στα νησιά.

Να τρέξουν… οι εγκεκριμένες προσλήψεις

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου πριν από λίγο καιρό, το Αχιλλοπούλειο έχει ζητήσει και είχε λάβει την έγκριση από το υπ. Υγείας για προσλήψεις σε ειδικότητες όπως καρδιολόγου – αιμοδυναμιστή, ακτινολόγου ΜRI, παθολόγου, ορθοπεδικού, χειρουργού, παιδιάτρου, αναισθησιολόγου, νεφρολόγου κ.ά.

Eπίσης αναμένονταν να επαναπροκηρυχθούν οι έξι θέσεις για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που δεν καλύφτηκαν, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός κρίθηκε εν μέρει άγονος, αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, καθώς και μία θέση νευρολόγου.

Έτσι και αν ακόμη η επόμενη κυβέρνηση ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία, οι γιατροί δεν αναμένεται να φθάσουν στα νοσοκομεία πριν από το φθινόπωρο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Άλλωστε οι ενδιαφερόμενοι γιατροί που θα κληθούν βάσει της προκήρυξης που θα γίνει να καλύψουν τις θέσεις, θα πρέπει να περάσουν από κρίσεις στο αρμόδιο συμβούλιο.

«Πρέπει οι προσλήψεις να γίνουν άμεσα. Το Νοσοκομείο έχει σημαντικές ανάγκες και αν δεν ενισχυθεί με προσωπικό θα υπάρξουν κλινικές που η λειτουργία τους θα είναι οριακή» επανέλαβε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μαλινδρέτος κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα αποσταλεί υπόμνημα προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια από τον οποίο θα ζητηθεί να «τρέξει» άμεσα το θέμα των προσλήψεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου