ΤΟΠΙΚΑ

Αθανασία Ιωνά: Μη αναστρέψιμη η κλιματική αλλαγή

αθανασία-ιωνά-μη-αναστρέψιμη-η-κλιματ-441740

Τόνισε η φυσικός εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών Αθανασία Ιωνά, η οποία ορκίστηκε διδάκτορας στη Γεωπονική του Π.Θ.

Η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας είναι όλο και πιο εμφανείς στον πλανήτη, πρόσφατο φαινόμενο οι εικόνες Αποκάλυψης στη Χαλκιδική, είναι μη αναστρέψιμη. Το στοίχημα είναι να συγκρατηθεί η κατάσταση και να μην επιδεινωθεί περαιτέρω. Τα παραπάνω ανέφερε η φυσικός και εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στην Αθήνα κ. Αθανασία Ιωνά στο περιθώριο της χθεσινής ορκωμοσίας των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε το διδακτορικό της στην ωκεανογραφία στη Γεωπονική Σχολή του θεσσαλικού ΑΕΙ, εστιάζοντας στην κλιματική αλλαγή, ένα ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο ιδίως στον απόηχο της βιβλικής καταστροφής στην Χαλκιδική. Σχολιάζοντας το φαινόμενο που έπληξε την Χαλκιδική η κ. Ιωνά μίλησε για ένα φαινόμενο μικρό σε διάρκεια αλλά πολύ ισχυρό σε ένταση, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενο θα είναι ολοένα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ίδια στο πλαίσιο του διδακτορικού της εστίασε στη θάλασσα και διαπίστωσε ότι και στη Μεσόγειο υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας και της αλατότητας ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου εμποδίζει τους ωκεανούς να αποβάλλουν τη θερμότητα που απορροφούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας και της αλατότητας. Αυτό επηρεάζει πρώτα τους οργανισμούς που ζουν στη θάλασσα. Ευνοεί κάποιους οργανισμούς που αναπτύσσονται σε βάρος άλλων. Εχει όμως επιπτώσεις και στη στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει και πολλές παράκτιες περιοχές θα έχουν πιθανά προβλήματα», σημείωσε η κ. Ιωνά.

«Η Μεσόγειος είναι τυχερή διότι δεν βλέπουμε τόσο έντονα όσο σε άλλες θάλασσες την αύξηση της στάθμης θάλασσας. Προς το παρόν δεν κινδυνεύει, αλλά επηρεάζεται η βιοποικιλότητας. Δεν έχουμε εξαφανίσεις έχουμε όμως μεταναστεύσεις», τόνισε η ίδια.

Η φυσικός του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. «Τα παγόβουνα έχουν λιώσει. Δεν μπορείς να το αντιστρέψεις. Εχει μειωθεί ο όγκος των πάγων, έχει αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας. Αυτό που μπορείς να σταματήσεις είναι να ρυπαίνεις για να σταματήσει το φαινόμενο εδώ», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η θάλασσα αντιδρά πιο αργά απ’ ό,τι η ατμόσφαιρα στις αλλαγές. «Η θάλασσα αντέχει ακόμη. Μπορεί να απορροφήσει επίδραση ανθρωπογενών αλλαγών στο κλίμα αλλά πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός με τον οποίο επιδρούμε στο κλίμα», κατέληξε.

Το διδακτορικό για την κ. Ιωνά ήταν ένας στόχος ετών και χθες συγκινημένη αναγορεύτηκε διδάκτορας στη σχολή. Εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, θυμάται όταν πέρυσι μελετούσε μαζί με την κόρη της που προετοιμαζόταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Ηταν δύσκολο, όταν όμως βάζεις στόχο δεν πρέπει να τον εγκαταλείπεις. Ηθελα να αποτελέσω και κίνητρο για τα παιδιά μου», ανέφερε συγκινημένη.

Βολιώτης ο αριστούχος

Ενας Βολιώτης, ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης ήταν ο αριστούχος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που χθες, διάβασε τον όρκο στην τελετή απονομής των πτυχίων στους αποφοίτους.

Για τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη που αποφοίτησε με βαθμό 7,93 η επιλογή του τμήματος ήταν συνειδητή. «Από μικρός πήγαινα με τον παππού μου στα κτήματα, ασχολούμουν με τον κήπο του σπιτιού στην Πορταριά και το είχα βάλει στόχο», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πολύ κοντά του βαθμολογικά η επίσης Βολιώτισσα Αθηνά Παρασκευά κόρη του εκδότη περιοδικού Τύπου, Σωτήρη Παρασκευά, η οποία αποφοίτησε με βαθμό 7,8. Για την Αθηνά Παρασκευά το ενδιαφέρον της για την επιστήμη της γης αλλά και το γεγονός ότι η σχολή ήταν στην πόλη της αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο για τις σπουδές της. Η ίδια σκέφτεται να συνεχίσει και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και παράλληλα να αναζητήσει εργασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου