ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ καθυστερήσεων στην καταβολή δαπανών από τον ΕΦΚΑ

ρεκόρ-καθυστερήσεων-στην-καταβολή-δα-441991

Μέχρι και έναν χρόνο για να πληρωθούν τα έξοδα κηδείας από τον ΕΦΚΑ

Ρεκόρ… υπομονής πρέπει να έχουν οι συγγενείς, που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, προκειμένου να πληρωθούν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα έξοδα κηδείας.

Ειδικά σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ, το ταμείο που είναι ενταγμένοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΤΕ αλλά και άλλοι ειδικοί κλάδοι όπως των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να πληρωθούν χρήματα που δικαιούνται για τις δαπάνες που έγιναν.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για όσους περιμένουν να πάρουν τα χρήματα από τον ασφαλιστικό φορέα προκειμένου να αποπληρώσουν γραφεία τελετών για να μη χρωστάνε.

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αποτέλεσε εξαρχής «τροχοπέδη» στη διαδικασία αποπληρωμής των συγκεκριμένων δαπανών. Παρότι οι συγγενείς των ασφαλισμένων που αποβιώνουν συνήθως υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα στο μήνα, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία για να πληρώσουν τα γραφεία τελετών, ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να αντεπεξέλθει εγκαίρως στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων που υποβάλλονται.

«Ο μπαμπάς μου απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2018. Κάναμε τα χαρτιά μας για τα έξοδα κηδείας στον ΟΓΑ και μας ενημέρωσαν μετά από πολλά τηλεφωνήματα ότι η καταβολή γίνεται συνήθως μετά από 6 μήνες. Όταν πέρασε το 8μηνο χωρίς να γίνει η καταβολή ξαναρχίσαμε τα τηλεφωνήματα στον ΟΓΑ και μας είπαν ότι η καταβολή θα γίνει άμεσα. Ακόμη δεν έχει γίνει» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απογοητευμένη συγγενής ασφαλισμένου του ΟΓΑ που απεβίωσε και ακόμη η οικογένειά του δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση για την αποπληρωμή της δαπάνης.

Μετά τη νέα οργανωτική δομή που απέκτησε ο ΕΦΚΑ, η αρμόδια υπηρεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα που έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, είναι υποχρεωμένη αφού ελέγξει όλα τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, να τα αποστείλει στην Αθήνα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την καταβολή της δαπάνης. Εκτός από το ΙΚΑ που ακολουθεί πολύ σύντομες διαδικασίες, τα υπόλοιπα ταμεία «χωλαίνουν» και μαζί τους δεινοπαθούν οι δικαιούχοι που είναι στο περίμενε…

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου