ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η ανακατασκευή της Κίτρινης Αποθήκης

ξεκινά-η-ανακατασκευή-της-κίτρινης-απ-442006

Από χθες άρχισε η απομάκρυνση αντικειμένων και άμεσα μπαίνει ο εργολάβος για την ανακατασκευή του κτιρίου

Κινητικότητα από χθες στο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης στην οδό Ανθίμου Γαζή με Βασσάνη στον Βόλο. Συνεργεία ξεκίνησαν τη μεταφορά μουσειακών αντικειμένων από το εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, προκειμένου από την ερχόμενη εβδομάδα να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του σημαντικού ιστορικού κτιρίου της πόλης, στο οποίο θα στεγαστεί το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και διεπιστημονικής Έρευνας «Technopolis Ιάσων». Τα αντικείμενα θα αποθηκευτούν προσωρινά στο κτίριο Καπνού μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να επιστρέψουν.

Η Κίτρινη Αποθήκη είναι ένα μεσοπολεμικό κτίριο του το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατραπούν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου με έμφαση στη χρήση του καπνού που χαρακτήρισε την τοπική οικονομία για δεκαετίες, καθώς και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακής, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Στο υπόλοιπο κτίριο θα γίνουν οικοδομικές εργασίες προκειμένου από καπναποθήκη να μπορέσει να λειτουργήσει ως κτίριο γραφείων και εργαστηρίων. Θα δημιουργηθούν 11 θέσεις στο ισόγειο, 24 θέσεις στο υπόγειο και 10-15 επιπλέον θέσεων σε εσοχή στα πεζοδρόμια της οδού Βασσάνη και της οδού Γαζή (μετά από ειδική άδεια από το Δήμο Βόλου).

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 10,5 εκατ. το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο συνιστά αισθητική και περιβαλλοντική ρύπανση για την περιοχή. Προ μηνών μάλιστα, κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων, είχαν σπάσει τζάμια από τα παράθυρα του κτιρίου και είχαν πέσει στο οδόστρωμα, την ώρα που σχολούσαν τα δύο δημοτικά σχολεία που βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Τραυματισμός ή ζημιές δεν αναφέρθηκαν, ήταν όμως ένα χαρακτηριστικό περιστατικό της εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι εργασίες αναμένεται να κυλήσουν απρόσκοπτα, εξωραΐζοντας και την ευρύτερη περιοχή. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο που θα συντελέσει στην αναβάθμιση και της ευρύτερης περιοχής ενώ ταυτόχρονα θα στεγάσει την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία που προωθεί το Π.Θ.», ανέφερε ο κ. Αγοραστός. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάιο ο κ. Αγοραστός είχε υπογράψει τη σύμβαση του έργου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου