ΤΟΠΙΚΑ

Πλούτος τα βότανα του Πηλίου

πλούτος-τα-βότανα-του-πηλίου-442741

«Ανοιχτό χωριό» για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά στον Αγιο Λαυρέντιο

Ενα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο υπόσχονται οι εκδηλώσεις του «Ανοιχτού χωριού», αφιερωμένες στα αρωματικά φαρμακευτικά βότανα, που διοργανώνονται στον Αγιο Λαυρέντιο αύριο 13 και μεθαύριο 14 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βοταναγορά με φυτά για τον αρωματόκηπο, αποξηραμένα βότανα και μια σειρά προϊόντων από αφεψήματα και αιθέρια έλαια έως γλυκά, παραφάρμακα και προϊόντα περιποίησης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με πολύ παιχνίδι και δώρα εκπλήξεις με βότανα, βοτανολογικό περίπατο στη διαδρομή Αγ. Λαυρεντίου – Δράκειας και βιωματικά σεμινάρια στη Δράκεια.

Επίσης διοργανώνεται εσπερίδα με θέμα «Πήλιο: Πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές», με στόχο την παρουσίαση των δυνατοτήτων καλλιέργειας και μεταποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων και των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν βοτανολογικό περίπατο στον Αγιο Λαυρέντιο, με τους ερευνητές ομιλητές της εσπερίδας και βέβαια αρωματικά ευεργετικά μαγειρέματα. Τα μαγαζιά του χωριού, εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… νου, αρωματόκηπος και ευεξία: Ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων», με προσωπικές πινελιές και με πολύ μεράκι, μαγειρεύουν ειδικά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το μεσημέρι μεθαύριο Κυριακή με τους ήχους των πανηγυριών, με νταούλια και ζουρνάδες.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 09.00 – 13.30 προγραμματίζονται βοτανολογικός περίπατος και βιωματικά σεμινάρια στη Δράκεια στον βοτανόκηπο και στα εργαστήρια της Chiron Kentauros.

Στις 18.00 – 22.00 βοταναγορά στην κεντρική πλατεία με αρωματικά φαρμακευτικά βότανα και προϊόντα μεταποίησής τους.

Στις 18.30 – 21.30 προγραμματίζεται εσπερίδα με θέμα «Πήλιο: Πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές» στον στρατώνα, σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Στις 21.00 σειρά έχουν αρωματικά ευεργετικά μαγειρέματα, δράση στην οποία τα καταστήματα του χωριού μαγειρεύουν εδέσματα με αρωματικά βότανα εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… νου, αρωματόκηπος και ευεξία: Ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων» των Στικούδη Μ., Μαλούπα Ε., Λάζαρη Δ. και Κρίγκα Ν., που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μεθαύριο Κυριακή 14 Ιουλίου 10.00 – 14.00 προγραμματίζεται βοταναγορά με αρωματικά φαρμακευτικά βότανα και προϊόντα μεταποίησής τους στην κεντρική πλατεία.

Στις 11:00 ακολουθεί περίπατος στη φύση για ενήλικες με τίτλο «Ανακαλύπτουμε τα βότανα της περιοχής» μαζί με τους ερευνητές.

Επίσης στις 11.00 διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με θέμα «Ανακαλύπτω και μαθαίνω για τα βότανα του Πηλίου» με τη Μαρία Ζαφειρίου της «Nature Experience».

Στις 13:00 προγραμματίζονται αρωματικά ευεργετικά μαγειρέματα με τα καταστήματα του χωριού να μαγειρεύουν εδέσματα με αρωματικά βότανα, εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… νου, αρωματόκηπος και ευεξία: Ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων».

Οι εκδηλώσεις της πρώτης περιόδου ολοκληρώνονται στις 14.00 με νταούλια και ζουρνάδες, στους ήχους των πανηγυριών με πηλιορείτικους ζουρνάδες από τους Βαγγέλη Μπαντελά ζουρνά, Ιάκωβο Μπαδιανούδη ζουρνά, Γιάννη Καραμανιώλα νταούλι στην κεντρική πλατεία και τον σταθμό.

Εσπερίδα

Οπως προαναφέρθηκε, προγραμματίζεται εσπερίδα με γενικό θέμα «Πήλιο: Πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές» αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου στις 19.00 στον στρατώνα.

Εισηγητές είναι οι δρ Νίκος Κρίγκας δόκιμος ερευνητής, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ – Δήμητρα, δρ. Ελένη Μαλούπα διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ – Δήμητρα, δρ. Διαμάντω Λάζαρη αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, δρ. Ανδρέας Οικονόμου αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας ΑΣΠΑΙΤΕ, αντιπρόεδρος Λαϊκού Πανεπιστημίου ΚΑΛΟ, Κώστας Παπάζογλου γεωπόνος σύμβουλος, MSc Περιβαλλοντική Διαχείριση, ιδρυτής του grizo&prasino επιχείρηση παραγωγής βοτανικών προϊόντων και εμπειριών, Paul Hambly και Kirsten Hartvig British medical herbalists, National Institute of Medical Herbalists (NIMH), UK.

Η εσπερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου