ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλόκο» στον μειωμένο φόρο στο τσίπουρο

μπλόκο-στον-μειωμένο-φόρο-στο-τσίπο-442927

Βαρύ το πλήγμα για τα αποσταγματοποιεία της Μαγνησίας, αν ισχύσει η απόφαση

ΛΕΖ: «Η Πολιτεία πρέπει να μας προστατέψει» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Αποστολάκης

«Μπλόκο» στον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν αποσταγματοποιεία και μικροί παραγωγοί βάζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε χθεσινή του γνωμοδότηση το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ αποφάσισε ότι ο φόρος των μόλις 59 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο για τα αλκοολούχα αυτά ποτά που παράγουν οι αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο Δίκαιο της ΕΕ. Η απόφαση αυτή συνιστά βαρύ πλήγμα για τους αποσταγματοποιούς, όπως επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Αποστολάκης παραγωγός- αποσταγματοποιός του γνωστού τσίπουρου της οικογένειας Aποστολάκη στη Μαγνησία, που ζητά από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

«Η Πολιτεία πρέπει να μας προστατέψει»

«Περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των παραγωγών και να στηρίξει ένα παραδοσιακό προϊόν όπως είναι το τσίπουρο. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα πρέπει να ανακηρυχθεί σε εθνικό προϊόν, ώστε να σταματήσει η Κομισιόν να βάζει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο αν χάσουν οι αποσταγματοποιοί το δικαίωμα του μειωμένου φόρου, τότε πολλές επιχειρήσεις θα αφανιστούν. «Τα προϊόντα μας δεν θα είναι ανταγωνιστικά. Επιπροσθέτως η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης θα ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο του χύμα τσίπουρου που είναι μία μεγάλη πληγή για το κράτος αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν νόμιμα.

«Aυτό που ζητάμε είναι να επανέλθει η νομιμότητα. Άρα, πρωτίστως το κράτος, να προστατέψει την υγεία των καταναλωτών από την κυκλοφορία των «χύμα» προϊόντων, ενώ παράλληλα να καταπολεμήσει την λαθραία διακίνηση τους, εξασφαλίζοντας πόρους από την φορολογία τους «χύμα» προϊόντων», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Η απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μεταξύ άλλων με τη χθεσινή του απόφαση, κρίνει ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένων συντελεστών δεν πρέπει να οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς, δεδομένου ότι ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης.

Ακόμη υπενθυμίζει ότι, όταν ένα ζήτημα ρυθμίζεται με εναρμονισμένο τρόπο σε επίπεδο Ένωσης, κάθε εθνικό μέτρο σχετικό με το ζήτημα αυτό πρέπει να αξιολογείται υπό το πρίσμα των διατάξεων του εν λόγω μέτρου εναρμόνισης. Επομένως, μολονότι επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης ή απαλλαγές για ορισμένα προϊόντα περιφερειακού ή παραδοσιακού χαρακτήρα, τούτο δεν σημαίνει εντούτοις ότι μια εθνική παράδοση μπορεί αφεαυτής να απαλλάξει τα εν λόγω κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν από το δίκαιο της Ένωσης. Το Δικαστήριο καταλήγει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 92/83, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50 % σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τις επιχειρήσεις απόσταξης. Επιπλέον, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την ίδια οδηγία, σε συνδυασμό με την οδηγία 92/84, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει την εφαρμογή σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τους μικρούς αποσταγματοποιούς».

Παρέμβαση στο ΥΠΟΙΚ του Χρ. Μπουκώρου

Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος μόλις ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα καθώς στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται πολλά αποσταγματοποιεία, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά και ζήτησε να γίνει άμεσα παρέμβαση ώστε να προστατευθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως αποσταγματοποιοί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται άμεσα να υποβάλλει ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου