ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Πηλίου

σε-απόγνωση-οι-παραγωγοί-του-πηλίου-442970

Αμεση ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ, που ξεκίνησε αυτοψίες – Επί τόπου στο πλευρό των πληγέντων έσπευσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή της σοδειάς τους σε μήλα και αχλάδια ήρθαν χθες το πρωί παραγωγοί στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, που επλήγησαν από την προχθεσινή χαλαζόπτωση. Το χαλάζι, που ήταν σε μέγεθος όσο ένα νόμισμα των δύο ευρώ και η σφοδρότητα με την οποία έπεσε σε μόλις πέντε λεπτά, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Από το πρωί χθες στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών στην παραγωγή. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή και όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Κώστας Λάσκος, η καταστροφή αφορά στο ¼ της περιοχής. Στο Πουρί η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και στις υπόλοιπες περιοχές τόσο στη Ζαγορά, όσο και στη Μακρυράχη είναι πάνω από 60%.

Η αυτοψία θα συνεχιστεί και σήμερα σε κάθε κτήμα προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα και άμεσα να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς, που μιλούν για μεγάλες απώλειες στη σοδειά τους.

Επί τόπου για την αποτίμηση της καταστροφής στην αγροτική παραγωγή βρέθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., αφού συμμετείχε σε σύσκεψη στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου παρουσία του δημάρχου Π. Κουτσάφτη, του προϊστάμενου Μαγνησίας του ΕΛΓΑ Στέφανου Παπαναστασίου, αντιδημάρχων, μελών του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, προέδρων Τοπικών Συμβουλίων και παραγωγών, αμέσως μετά βρέθηκε σε κτήματα της περιοχής, όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί τον ενημέρωσαν για τις εκτεταμένες καταστροφές.

Ο βουλευτής Μαγνησίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του προϊσταμένου Μαγνησίας του ΕΛΓΑ στην περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ αμέσως θα ξεκινήσει η καταγραφή και η εξατομίκευση των ζημιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και των ίδιων των παραγωγών, ένα σημαντικό ποσοστό της σοδειάς των μήλων, των αχλαδιών και των ελαιών έχει καταστραφεί.

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για δίκαιες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις. Η ένταση της καταστροφής και το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πρωτοφανείς για την περιοχή. Είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πάντα δίπλα στον παραγωγό και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των αγροτών».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος ενημέρωσε λεπτομερώς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τη ζημιά στις καλλιέργειες του Ανατολικού Πηλίου.

Παρέμβαση Δωροθέας Κολυνδρίνη

Για την καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί παρενέβη με επιστολή της χθες προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζητώντας την άμεση αποζημίωσή τους.

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με σφοδρή χαλαζόπτωση, θυελλώδεις ανέμους στη Ζαγορά και σε άλλες περιοχές του Πηλίου, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή μήλων. Οι πληγέντες παραγωγοί απειλούνται με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, καθώς κινδυνεύουν να πάρουν έως και μηδενική παραγωγή από τις εκμεταλλεύσεις τους.

Παράλληλα, η επιπρόσθετη φετινή καταστροφή των παραγωγών σε συνδυασμό και με το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί πολλοί αγρότες και παραγωγοί, καθιστά πια το μέλλον τους αβέβαιο και την οικονομική και παραγωγική τους επιβίωση ιδιαίτερα αμφίβολη.

Η άμεση και ταχύτατη αποζημίωσή τους από την Πολιτεία θα σημάνει για όλους τους πληγέντες παραγωγούς το εφαλτήριο για συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας και όχι την εγκατάλειψή της, που θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Κολυνδρίνη.

Ενδιαφέρον Αλ. Μεϊκόπουλου

Αμεση επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας Δ. Κολυνδρίνη και τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Π. Κουτσάφτη είχε χθες ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την έκταση των ζημιών στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, εξαιτίας της πρόσφατης χαλαζόπτωσης. Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη της άμεσης στήριξης των πληγέντων, καθώς οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας πρέπει να στηρίζονται, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως τα καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον ο κ. Μεϊκόπουλος εκφράζει τη λύπη και την οδύνη του για την καταστροφή της Χαλκιδικής, όπου εκεί το σημαντικότερο όλων ήταν η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.

Ο Π. Μαρκάκης

Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με την Ελληνική Λύση Π. Μαρκάκης τονίζει ότι «το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν αντιμετωπίζεται με επιστολές και ενημερώσεις στον νέο υπουργό. Το σπουδαιότερο και το κυριότερο είναι οι πληγέντες παραγωγοί να πληροφορηθούν πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Η αποτελεσματικότητα δεν κρίνεται στη διαπίστωση, αλλά στη γρήγορη και δίκαιη πληρωμή».

Το ΚΚΕ Ζαγοράς

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Ζαγοράς τονίζει ότι «η καταστροφή ανέδειξε πλήρως την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Η αγροτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είτε είναι ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαντλείται σε ολόπλευρη στήριξη των μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και των βιομηχάνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που βρέξει χιονίσει αποκομίζουν «εγγυημένο» κέρδος στις πλάτες των μικρών αγροτών.

Αντίθετα η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να διεκδικήσουν αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν και έργα αντιχαλαζικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου