Συμμετοχή των ΓΑΚ Μαγνησίας στην ψηφιοποίηση υλικού για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-12, 14:07:28
Συμμετοχή των ΓΑΚ Μαγνησίας στην ψηφιοποίηση υλικού για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον

Η Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (με έδρα την Ουάσιγκτον) έχουν συνυπογράψει συμφωνία από τις 22 Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο της οποίας το Μουσείο αναπαράγει αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. που αφορά θέματα της εβραϊκής παρουσίας. Τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο και αρκετές Περιφερειακές έχουν συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του Μουσείου για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Ως γνωστό, στην περιοχή του Βόλου υπήρξε ανθηρή εβραϊκή κοινότητα προπολεμικά και συνεπώς στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον αρχειακό υλικό. Στο διάστημα από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017 ψηφιοποιήθηκαν τεκμήρια από δέκα αρχεία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, αντίγραφο του ψηφιοποιημένου υλικού θα παραδοθεί από τους εκπροσώπους του Μουσείου στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Η παράδοση έχει οριστεί για τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί στο Αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ.

Από το Μουσείο θα παραβρίσκονται οι κ.κ. VadimAltskan, Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Αρχειακών Προγραμμάτων του Μουσείου, Νίκος Τζαφλέρης, Ιστορικός-Ερευνητής του Μουσείου στην Ελλάδα και Θανάσης Τζαφλέρης, υπεύθυνος προγραμμάτων ψηφιοποίησης του Μουσείου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού για την έρευνα, τον εντοπισμό και την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας εργάστηκαν οι κ.κ. Βιβή Νικολάου, Ιωάννα Παπαγιάννη, Φίλιππος Βλαχούλης και Θανάσης Τζαφλέρης σε στενή συνεργασία με τις εργαζόμενες στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας κ.κ. Αγγελική Νικολάου, Αρχειονόμο, και Άλκηστη Σανιδά, Ταξινόμο. Την εποπτεία του έργου είχαν ο εκπρόσωπος του Μουσείου Νίκος Τζαφλέρης και η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
2
=