Το Κίνημα των ποδηλάτων

το-κίνημα-των-ποδηλάτων-433074

Με μουσική, σφυρίχτρες καλή διάθεση και προπαντός με όχημα το ποδήλατο χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες δίνουν ραντεβού κάθε Πέμπτη στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ξεκινούν μια απίστευτη ποδηλατοδρομία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στέλνοντας οικολογικά μηνύματα και ζητώντας από τους διοικούντες μια καλύτερη πόλη, μια ασφαλή πόλη και κυρίως μια καλύτερη ζωή.
 
Πέμπτη 23 Ιουνίου, 9 το βράδυ. Η πλατεία Αγίου Νικολάου έχει κατακλυστεί από ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Με χαμόγελα και με τα ποδήλατά τους αναμένουν να δοθεί το σύνθημα εκκίνησης της ποδηλατοπορείας.
Μικρά παιδιά, νέοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, φίλοι και συμμαθητές ήταν όλοι εκεί. Όλοι έτοιμοι για μία διαφορετική ποδηλατοβόλτα, έτσι ώστε να στείλουν το μήνυμά τους.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ βρέθηκε στην πλατεία Αγίου Νικολάου να συνομιλήσει με τους ποδηλάτες. Η θετική αύρα που αποκόμισε από απ’ όλη αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα είναι δύσκολο να αποτυπωθεί στο χαρτί.
Χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες έδειξαν έμπρακτα πως όταν η κοινωνία ξεσηκωθεί, τότε οι διοικούντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και σε ό,τι αφορά το ποδήλατο και τις μετακινήσεις, είναι η ώρα για έργο.
 
 
Ανδρες – γυναίκες μαζί
με τα παιδιά τους
 
Πιστός στο ραντεβού της Πέμπτης ο κ. Μανώλης Μπαλτατζής. Πήρε το ποδήλατό του και το γιο του και βρέθηκαν στην αφετηρία της ποδηλατοδρομίας, μαζί με φίλους.
«Ασχολούμαι και κυκλοφορώ με το ποδήλατο κάθε μέρα. Απλά αυτή η ποδηλατοπορεία είναι μια ευκαιρία ακόμη για να βοηθήσουμε την κατάσταση, να βγει ο κόσμος με το ποδήλατο. Πιστεύω πως αυτή η κίνηση είναι και μια αντίδραση γιατί είναι  δύσκολο πλέον να κινηθείς με το ποδήλατο στην πόλη του Βόλου», σημείωσε ο κ. Μανώλης. Τα προβλήματα του Βόλου σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολλά ως προς το θέμα του περιβάλλοντος αλλά και των μετακινήσεων.
«Η πόλη μας έχει πολλά προβλήματα. Ακούμε για τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι συνέχεια στο κόκκινο, τα αυτοκίνητα είναι πολλά, δεν υπάρχει δακτύλιος στο Βόλο, ο οποίος πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Έχουν βγει τόσοι και τόσοι και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να γίνει ποδηλατόδρομος από την Αγριά μέχρι τις Αλυκές για να μπορούμε να κινηθούμε άνετα εμείς και τα παιδιά μας», τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Μπαλτατζής συμμετέχει στην ποδηλατοπορεία κάθε Πέμπτη και στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια. «Είμαστε πολλοί ποδηλάτες, αλλά σκόρπιοι. Είναι ευκαιρία κάθε Πέμπτη να συγκεντρωνόμαστε», είπε ο ίδιος δίνοντας το δικό του μήνυμα.
Λίγα μέτρα πιο μακριά συναντήσαμε την κ. Βίκυ Μαλαμούση με ένα υπέροχο ποδήλατο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της. Βασικό αξεσουάρ το παιδικό κάθισμα! «Έρχομαι στην ποδηλατοπορεία μαζί με το παιδί μου γιατί έχουμε κι εμείς οι ποδηλάτες δικαιώματα στους δρόμους όπως τα αυτοκίνητα και είναι ένα είδος εκδήλωσης της διαμαρτυρίας μας», δήλωσε η ίδια.
Η κ. Μαλαμούση κυκλοφορεί συνεχώς με το ποδήλατο και μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε τις παρατηρήσεις της σε ό,τι αφορά την πόλη και το ποδήλατο. «Οι περισσότεροι οδηγοί είναι απρόσεκτοι με τους ποδηλάτες. Οι δρόμοι δεν είναι καθόλου ασφαλείς για το ποδήλατο και ιδίως οι ποδηλατοδρόμοι που είναι επικίνδυνοι». Ο ενθουσιασμός τόσο της ίδιας όσο και του παιδιού της που ακολουθεί την ποδηλατοπορεία είναι μεγάλος, γι’ αυτό όπως δήλωσε η κ. Μαλαμούση θα βρίσκεται κάθε Πέμπτη στο ραντεβού, θα συμμετέχει στην πορεία και παράλληλα θα απολαμβάνει την πιο ωραία βόλτα.
 
Συμμαθήτριες και φίλες
στην ποδηλατοπορεία
 
Η Σοφία Τσιπουρίδη – Παρασκευοπούλου και η Μαρία Σαβελίδη, φίλες και συμμαθήτριες, ήταν πιστές στο ραντεβού τους για την ποδηλατοπορεία. Τα δύο κορίτσια με τα ποδήλατά τους έφτασαν στις 9 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Νικολάου και με μεγάλο ενθουσιασμό ανέμεναν να ξεκινήσει η πορεία.
«Είχα έρθει από την πρώτη φορά που ξεκίνησε η ποδηλατοπορεία. Πιο συγκεκριμένα είχα δει τους ποδηλάτες και απλά ακολούθησα την πορεία. Από τότε συμμετέχω συνέχεια» είπε η Σοφία, η οποία χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το ποδήλατό της για τη μετακίνησή της στο σχολείο, στο φροντιστήριο αλλά και για βόλτες.
Όμως τη Σοφία την ενοχλούν πολλά στη πόλη μας. «Είναι πολλά τα αυτοκίνητα και δεν υπάρχει χώρος, ειδικά για μας τους μαθητές που τρέχουμε με τα ποδήλατα, ούτε οι οδηγοί ξέρουν πώς να χειριστούν τα ποδήλατα. Σταματούν και περιμένουν να περάσει ο ποδηλάτης από την άκρη. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά», υποστήριξε η Σοφία.
Η Μαρία, φίλη της Σοφίας,  μετέχει από το ξεκίνημα της προσπάθειας. Η ίδια μετακινείται συνεχώς με το ποδήλατό της: «Μετακινούμαι κάθε μέρα με το ποδήλατο. Πηγαίνω στο σχολείο, στα φροντιστήρια έχουμε πολύ λίγο χρόνο και τα αυτοκίνητα είναι πολλά και η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Η πορεία είναι δυναμική, το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά άνθρωποι όλων των ηλικιών, γινόμαστε μια παρέα», είπε χαρακτηριστικά. Η Μαρία μιλώντας για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν όσοι διοικούν τόνισε πως «δεν είναι μόνο η κατάσταση στους δρόμους που πρέπει να ελέγξουν αυτοί που διοικούν, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην κοινωνία, απλά εμείς προσπαθούμε να αφήσουμε το στίγμα μας για ένα καλύτερο οδικό μέλλον».
 
Στη γιορτή του
ποδηλάτου και αδελφές
 
Η Πηνελόπη Ντινοπούλου μίλησε στην αδελφή της Ερατώ για την εμπειρία της στην ποδηλατοδρομία. Το θετικό κλίμα που της μετέφερε έκανε την Ερατώ να πειστεί και να συμμετάσχει κι αυτή στη γιορτή του ποδηλάτου. Τα δυο κορίτσια πάνω στα ποδήλατά τους βρέθηκαν την Πέμπτη στην ποδηλατοπορεία. Η Πηνελόπη τόνισε πως πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας με ξεχωριστό τρόπο. «Δείχνουμε στον κόσμο ότι έχουμε βαρεθεί το αυτοκίνητο και θέλουμε κάτι καλύτερο για την πόλη. Το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσο μεταφοράς, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα.  Προσωπικά μετακινούμε συνεχώς με το ποδήλατο, πήγαινα σχολείο και φροντιστήρια και μ’ έχει διευκολύνει πολύ. Όμως δεν μπορώ να κυκλοφορήσω άνετα. Ποδηλατόδρομος υπάρχει σε ελάχιστους δρόμους και πάλι τον κλείνουν με τα αυτοκίνητα και είναι πολύ δύσκολη η μετακίνησή μας. Αν υπάρχει όμως θέληση, μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ μιας και ο Βόλος έχει τις υποδομές για να γίνει η πόλη του ποδηλάτη», είπε η Πηνελόπη.
Η Ερατώ συμμετείχε πρώτη φορά την Πέμπτη στην ποδηλατοπορεία. Το κλίμα την συνεπήρε. Δεν περίμενε ποτέ πως θα πραγματοποιούνταν μία τέτοια εκδήλωση στο Βόλο. «Δεν το περιμέναμε πως θα γίνει κάτι τέτοιο στο Βόλο. Και φαίνεται ότι οι Βολιώτες θέλουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο και το γεγονός πως δεν το χρησιμοποιούν τόσο πολύ σημαίνει πως δεν μπορούν. Οπότε κάτι πρέπει να γίνει. Με αυτή μας την πράξη θέλουμε να ακουστεί και η φωνή μας» υπογράμμισε η Ερατώ, για την οποία το ποδήλατο είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς.
 
Συμμετέχουν δυνατά
και μπόμπιρες
 
Παρέα με τη μητέρα του και τον μικρό του αδελφό ο Γιώργος Κολημήτρας συμμετείχε για πρώτη φορά στην ποδηλατοπορεία. Ο Γιώργος δεν σταμάτησε να τρέχει και να μιλά με τους συνομηλίκους του αρχικά στην πλατεία κι έπειτα σ’ όλη τη διαδρομή. Τι τον έφερε όπως εδώ; «Έρχομαι για να γυμναστώ και να θαυμάσω την πόλη του Βόλου. Άκουσα για την ποδηλατοπορεία από πολύ κόσμο και έπεισα τη μαμά μου και τον αδελφό μου και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς. Το ποδήλατο μού αρέσει πολύ. Θα ήθελα όμως να μην υπήρχαν τόσα αυτοκίνητα και να υπήρχαν δρόμοι για να κινηθούμε σωστά με το ποδήλατο και να… τρέχουμε και λίγο», είπε ο Γιώργος κατενθουσιασμένος με τον κόσμο και το εύθυμο κλίμα που επικρατεί.
 
Και κληρικοί
επί τω έργω!
 
Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώρισε η παρουσία ενός ιερέα. Παρέα με το περίεργό του ποδήλατο ο διάκονος της Μητρόπολης Κωνσταντίνος Ρήγας βρέθηκε στην ποδηλατοπορεία για να στηρίξει κι αυτός με την παρουσία του τη συγκεκριμένη δράση.
Ο ίδιος ενημερώθηκε από τους διοργανωτές, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις ποδηλατοπορείες της Μητρόπολης, που πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Ο πατέρας Κωνσταντίνος, πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την παρουσία του στην ποδηλατοπορεία.
«Χρησιμοποιώ μόνο το ποδήλατο στην καθημερινότητά μου. Σίγουρα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία για τους οδηγούς αλλά και τους ποδηλάτες. Οι δρόμοι είναι μικροί, επικίνδυνοι οι ποδηλατοδρόμοι ήταν ένα πρώτο βήμα, με αρκετή όμως προχειρότητα. Θα συνεχίσω να έρχομαι κάθε Πέμπτη εδώ θα το στηρίξω όσο μπορώ αυτή τη δράση», σημείωσε χαρακτηριστικά κι έπειτα έγινε ένα με το πλήθος και απόλαυσε τη βόλτα στην πόλη.
 
 
 
info
 
Η ποδηλατοπορεία στην πόλη του Βόλου ξεκίνησε δειλά στο τέλος Μαΐου. Αρχικά ελάχιστοι ήταν οι ποδηλάτες που ανταποκρίθηκαν, όμως το εγχείρημα ολοένα και συγκέντρωνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Εκτός από τα οικολογικά μηνύματα οι ποδηλάτες καταφέρνουν και ξεσηκώνουν όλη την πόλη, με τον παλμό τους, με τις δυνατές σφυρίχτρες τους και τη μουσική, μιας και ορισμένοι έχουν εγκατεστημένα ηχεία στα ποδήλατά τους.
Η διαδρομή τους είναι η εξής: Αγ. Νικολάου – Δημητριάδος – Ιάσονος – Δημητριάδος – 2ας Νοεμβρίου – Λεωφόρος  Ειρήνης – Μαιάνδρου, Αναπαύσεως – Επτά Πλατανίων – Παγασών – Αναλήψεως – Κασσαβέτη – Πολυμέρη – Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη – Αναλήψεως – Ιωλκού – Λιμάνι –  Κ. Καρτάλη – Δημητριάδος και τερματισμός στην πλατεία πανεπιστημίου.
Το σημαντικό στην όλη διοργάνωση είναι πως οι υπεύθυνοι δεν έχουν κάποιο όφελος. Η όλη δράση ξεκίνησε διαμέσου του facebook και στόχος είναι όλο και περισσότεροι πολίτες να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη δράση για ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη καθημερινότητα.
Να σημειωθεί πως από την Παρασκευή 24 έως τις 28 Ιουνίου, δύο ποδηλάτισσες θα ποδηλατήσουν από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα με στάσεις σε μεγάλες πόλεις, με σκοπό την οικονομική συμπαράσταση σε μια δύσκολη στιγμή στη ζωή του Ανδρέα. Ο Ανδρέας πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και επείγει η μετάβασή του σε νοσοκομείο της Αμερικής για να υποβληθεί σε εξειδικευμένη θεραπεία. Το κόστος όλων αυτών υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Οι ποδηλάτισσες θα περάσουν από τον κόμβο Βελεστίνου την σήμερα Κυριακή 26 Ιουνίου. Οι ποδηλάτες του Βόλου έδωσαν ραντεβού και θα βρίσκονται στο σημείο έτσι ώστε να δοθούν χρήματα που κατάφεραν και συγκέντρωσαν για τη στήριξη του Ανδρέα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου