ΤΟΠΙΚΑ

Στην «κόκκινη» ζώνη δέκα επιχειρήσεις στη Μαγνησία

στην-κόκκινη-ζώνη-δέκα-επιχειρήσει-443831

Στα ύψη η παραβατικότητα της υποδηλωμένης εργασίας – Eως 50.000 ευρώ το ποινολόγιο των επιθεωρητών Εργασίας

«Πόλεμο» με τα ψηλά ποσοστά παραβατικότητας, όσον αφορά κυρίως στην υποδηλωμένη εργασία, έχουν ανοίξει οι επιθεωρητές Εργασίας στη Μαγνησία, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά πλέον στον δρόμο, ελέγχοντας κυρίως επιχειρήσεις που εμφανίζουν «αρνητικό πρόσημο» και σε προηγούμενους ελέγχους. Από το εύρος των επανελέγχων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διαπιστώνεται ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, οι οποίες, παρότι «τιμωρήθηκαν» με πρόστιμα, επιμένουν να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Οπως τονίζονταν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το επόμενο βήμα είναι το σφράγισμα της επιχείρησης. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με βάση τα όσα ορίζει η εργατική νομοθεσία, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει από 3 έως 5 μέρες λουκέτο σε επιχείρηση, αφού βέβαια έχουν διαπιστωθεί τρεις παραβάσεις σε διάστημα δύο χρόνων. Στην «κόκκινη» ζώνη φέρεται να είναι στον Βόλο 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα σφραγιστούν ως υπότροπες.

«Η διάταξη για το λουκέτο στις επιχειρήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο έχει στόχο να χτυπήσει την υποτροπή. Η πρόθεση της διάταξης δεν είναι να αρχίσουμε να κλείνουμε επιχειρήσεις σωρηδόν, αλλά να προλάβουμε την υποτροπή», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παράγοντας που είναι γνώστης του αντικειμένου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των παραβάσεων και κατ’ επέκταση των βεβαιωθέντων προστίμων αφορά σε μη τήρηση του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τους υπάλληλους μερικής απασχόλησης με σύμβαση για τετράωρο, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται για 8 και 10 ώρες ανάλογα τον τομέα. Η παραβατικότητα σε αυτό το κομμάτι δεν κάνει διακρίσεις. Τα κλιμάκια των επιθεωρητών, αφού ελέγξουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τις ώρες που έχει δηλωθεί ότι εργάζεται ένας υπάλληλος, επισκέπτονται για έλεγχο την επιχείρηση, ώρες που υποτίθεται ότι ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να βρίσκεται εκεί. Μόλις αντιληφθούν ότι αυτό δεν ισχύει, γίνεται εργατική αναφορά, καταγράφεται το συμβάν και ο εργοδότης καλείται σε απολογία. Το επόμενο στάδιο είναι η επιβολή και η βεβαίωση του προστίμου, το οποίο μπορεί να είναι ανάλογα την περίπτωση από 500 ευρώ έως και 50.000 αν πρόκειται για πολλά άτομα και έχει προηγηθεί και άλλη παράβαση. Δηλαδή, αν έχει σε βάρος της τουλάχιστον δύο διοικητικές κυρώσεις την τελευταία τετραετία για παρόμοιες παραβάσεις ή μία αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, τουλάχιστον.

Τα «πολύ μικρά» κυμαίνονται από 300 – 3.000 ευρώ, τα «μικρά» πρόστιμα από 3.001 – 6.000 ευρώ. Τα «μεσαία» από 6.001 – 15.000 ευρώ, τα «υψηλά» κυμαίνονται από 15.001 – 30.000 ευρώ και τα «πολύ υψηλά» πρόστιμα από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου