ΤΟΠΙΚΑ

Με τον κουβά στην ντουζιέρα για νερό στο Χορευτό

με-τον-κουβά-στην-ντουζιέρα-για-νερό-στ-444013

Από το Σάββατο η υδροδότηση γίνεται σταγόνα – σταγόνα * Απανωτές ζημιές στο δίκτυο και υπερκατανάλωση προκαλούν προβλήματα

Με τους κουβάδες στις ντουζιέρες της παραλίας για να συγκεντρώσουν νερό, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν για προσωπική υγιεινή στα σπίτια και δωμάτια που νοικιάζουν, έτρεχαν χθες κάτοικοι και παραθεριστές στο Χορευτό, σε οικισμό που διακόπηκε η υδροδότηση. «Γυρίσαμε στη δεκαετία του ‘50», έλεγαν αγανακτισμένοι για το πρόβλημα που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο και κορυφώθηκε με πλήρη διακοπή της υδροδότησης από την Τρίτη το απόγευμα.

Οπως διαμαρτυρήθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από το Σάββατο το νερό στις βρύσες έτρεχε σταγόνα – σταγόνα. Το πρόβλημα αφορά μόνο σε έναν οικισμό και όχι σε ολόκληρο το Χορευτό. Την Κυριακή αναγκάστηκαν να βγουν με τους κουβάδες στην παραλία να μαζέψουν νερό από τις ντουζιέρες. Τη Δευτέρα υπήρχε μικρή ροή και από την Τρίτη το απόγευμα έως και χθες το μεσημέρι δεν είχαν ούτε σταγόνα.

Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν επίσης ότι από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση. «Επικοινώνησα στο Δημαρχείο και μου είπαν ότι δεν υπάρχει αρμόδιο τμήμα. Τηλεφώνησα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, έστειλα e-mail στον δήμαρχο και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Δεν ξέρουμε ούτε αν είναι βλάβη, ούτε πότε υπολογίζεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση για να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ούτε καζανάκι να τραβήξουμε», έλεγε αγανακτισμένη κάτοικος επικαλούμενη γείτονές της που εξαιτίας της διακοπής είχαν ζημιές και σε οικοσυσκευές, όπως είναι το πλυντήριο.

Το Χορευτό, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Σουλδάτος, υδροδοτείται από επτά δεξαμενές, το σύνολο των οποίων κάνει υπερχείλιση. Πρόβλημα επάρκειας νερού δεν υφίσταται. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις πολλές και απανωτές βλάβες στο δίκτυο – σουρωτήρι. Οπως εξηγεί ο κ. Σουλδάτος οι καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις του προηγούμενου χειμώνα κατέστρεψαν το δίκτυο ύδρευσης. «Οι υδραυλικοί του Δήμου ερευνούν συνολικά το δίκτυο στα ορεινά και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιδιορθώσουν τις βλάβες», αναφέρει.

Ωστόσο όπως σημείωσε το πρόβλημα εντείνεται και λόγω υπερκατανάλωσης. «Κάποιοι επιλέγουν να ποτίσουν τα κτήματα και τους μπαξέδες τους με νερό από το δίκτυο ύδρευσης, αντί άρδευσης. Στις έξι το πρωί οι δεξαμενές υπερχειλίζουν και στις 11 αδειάζουν», είπε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας, μετά την αποκατάσταση της υδροδότησης, με ελέγχους και επιβολή προστίμων σε όσους εξακολουθούν να κάνουν χρήση νερού ύδρευσης για άρδευση.

«Ο Δήμος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδοτικό για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης», σημείωσε ο κ. Σουλδάτος αναφέροντας ότι εξαιτίας της κατάστασης μικρότερης έκτασης προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές όπως στον Αη – Γιάννη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου