ΚΚΕ Ζαγοράς: Ανυπαρξία μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-11, 11:18:50
ΚΚΕ Ζαγοράς: Ανυπαρξία μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

"Η καταστροφή ανέδειξε πλήρως την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν γνωστά μέσα από έκτακτα δελτία της ΕΜΥ", αναφέρεται μεταξύ άλλων από την ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ, σχετικά με τις καταστροφές σε καλλιέργειες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΚΟΒ Ζαγοράς αναφέρονται τα εξής: "Από την χαλαζόπτωση που έπληξε στις 10.07.2019 το Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές έως ολική καταστροφή σε δενδρώδεις εκτάσεις, κύρια σε μηλεώνες, ελαιοπερίβολα, κτλ. σε αγροτικές περιοχές του Δήμου.

Η μεγάλη ένταση και μέγεθος του χαλαζιού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, αλλά και σε πολλές τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου. Ενδεικτικά από το κέντρο της Ζαγοράς και προς βορρά έως και ολόκληρη την αγροτική περιοχή του Πουρίου η καταστροφή υπολογίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έως και στο 100%. Η καταστροφή περιλαμβάνει και τις τρεις ζώνες καλλιέργειας: Στην πρώτη ζώνη με καταστροφή σε ελιές, μήλα, αχλάδια, στη δεύτερη και τρίτη ζώνη με καταστροφές σε μήλα.

Η καταστροφή ανέδειξε πλήρως την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν γνωστά μέσα από έκτακτα δελτία της ΕΜΥ.

Η αγροτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είτε είναι ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εξαντλείται σε ολόπλευρη στήριξη των μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων, καθώς και των  βιομηχάνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που βρέξει- χιονίσει αποκομίζουν «εγγυημένο» κέρδος στις πλάτες των μικρών αγροτών.

Αντίθετα η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να διεκδικήσουν:

  1. Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε ολόκληρη την έκταση τους.
  2. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.
  3. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.
  4. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός, οι διαδικασίες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=