Το χαλάζι ρήμαξε τις καλλιέργειες στο Πήλιο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-11, 10:45:40
Το χαλάζι ρήμαξε τις καλλιέργειες στο Πήλιο

Σε πέντε λεπτά της ώρας προκλήθηκε καταστροφή - Περιορισμένης έντασης τα καιρικά φαινόμενα στον δήμο Αλμυρού

 

Χαλάζι στο μέγεθος… νομίσματος δύο ευρώ έπεσε στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, ρημάζοντας μήλα και αχλάδια. Πέντε λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να προκληθεί τεράστια, όπως εκτιμάται από την πρώτη ματιά, καταστροφή στην αγροτική παραγωγή. Η πρωτοφανής σε σφοδρότητα και μέγεθος χαλαζόπτωση φέρνει σε απόγνωση τους παραγωγούς, που μιλούν για απώλεια μέρους της σοδειάς τους.

Το φαινόμενο ξεκίνησε από τη Ζαγορά, ακολούθησε το Πουρί και «ξεθύμανε» στη Μακρυράχη χθες νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς - Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη, το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μεγάλο και υπολογίζεται ότι οι ζημιές στις μηλοκαλλιέργειες και τα αχλάδια είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα το πρωί θα γίνει αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η παραγωγή και στη συνέχεια να γίνει πρόσκληση στον ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.

Από την πρώτη εικόνα πάντως που μεταφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Ι. Κράββαρη, γίνεται λόγος για ολική καταστροφή σε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής. Εικόνες με αχλάδια και μήλα κατεστραμμένα από το χαλάζι κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η χαλαζόπτωση κατέβηκε μέχρι τα παραλιακά του Δήμου. Στον Αη – Γιάννη, όπως περιγράφει καταστηματάρχης, «σκοτείνιασαν τα πάντα ξαφνικά». Για πέντε λεπτά της ώρας το χαλάζι έπεφτε ασταμάτητα και με σφοδρότητα. «Νομίζαμε ότι κάποιος πετούσε παγάκια. Τόσο μεγάλο σε μέγεθος ήταν», περιέγραφε. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές. Η παραλιακή του Αη - Γιάννη «άσπρισε» από τη χαλαζόπτωση και όσοι βρίσκονταν στον δρόμο έτρεχαν να προστατευτούν. Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έβγαιναν με τις κουβέρτες να σκεπάσουν τα αυτοκίνητά τους για να τα προστατεύσουν. Το τελευταίο μάλιστα περιγράφει σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook το Meteo.gr που έχει τη χαλαζόπτωση στον Αη Γιάννη και στη Ζαγορά κεντρική ανάρτηση.

Αλλες ζημιές δεν αναφέρθηκαν, ενώ όπως έλεγαν ντόπιοι το φαινόμενο ήταν… εξπρές. Διήρκησε μόλις πέντε λεπτά της ώρας και στη συνέχεια ξαναβγήκε… ήλιος.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

 

Περιορισμένης έντασης τα καιρικά φαινόμενα στον δήμο Αλμυρού

Ευτυχώς μικρής διάρκειας και περιορισμένης έντασης ήταν τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες στον δήμο Αλμυρού. Γύρω στις 5.30 το απόγευμα το μπουρίνι που κατέβηκε από την Όθρυ επηρέασε τη Σούρπη και το Αχίλλειο.

Η δυνατή βροχή μαζί με ισχυρούς ανέμους διήρκησε περίπου μισή ώρα. Ωστόσο, σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έπεσαν αμέτρητοι κεραυνοί και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλμυρού κλήθηκε για δύο διαφορετικά συμβάντα.

Το ένα συνέβη στις 5.47 το απόγευμα στον Άγιο Δημήτριο Αχιλλείου, όπου κεραυνός έπεσε σε εγκαταλειμμένο τροχόσπιτο και έκαψε ένα μικρό μέρος του, όπως και ένα ελαιόδεντρο.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στο ρέμα Σαλαμπριάς που βρίσκεται κοντά στη Σούρπη πάνω από τα ΣΕΑ Αλμυρού. Κεραυνός έπεσε πάνω σε πλάτανο, με αποτέλεσμα το δέντρο να υποχωρήσει και καιγόμενο να πέσει σε ρεματιά.

Ευτυχώς, λόγω της βροχής που είχε προηγηθεί αλλά και της έγκαιρης παρέμβασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα δεν υπήρξε επέκταση της φωτιάς.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=