Δεκάδες αιτήματα στην Εισαγγελία Βόλου για ψυχιατρικό εγκλεισμό

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-11, 10:10:17
Δεκάδες αιτήματα στην Εισαγγελία Βόλου για ψυχιατρικό εγκλεισμό

Πολίτες απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου ζητώντας λύση

 

Ραγδαία αύξηση συνεχίζουν να καταγράφουν και φέτος, όπως και πέρυσι, τα αιτήματα στην Εισαγγελία Βόλου για ακούσιο ψυχιατρικό εγκλεισμό ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στον Βόλο και τη Μαγνησία.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και αρχές Ιουλίου στην Εισαγγελία Βόλου κατατέθηκαν 118 αιτήματα, όσα δηλαδή και το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ το 2017 τα αιτήματα ήταν μόλις 79.

Αστυνομικοί υπάλληλοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να εκτελούν παραγγελίες για ψυχιατρική εξέταση ατόμων που φαίνεται ότι βρίσκονται σε θέση ανάγκης αλλά στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν επιθυμούν την ψυχιατρική τους νοσηλεία.

Αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα βρίσκονται και οι δικαστικοί υπάλληλοι καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολιτών απευθύνεται στα Δικαστήρια Βόλου για βοήθεια.

Θέλουν να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους τους αλλά ψάχνουν τον κατάλληλο τρόπο για το πράξουν καθώς μόνοι δεν μπορούν.

Σχεδόν κάθε μέρα κατατίθεται και ένα αίτημα στην Εισαγγελία Βόλου.

Δικαστικές αλλά και αστυνομικές αρχές αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, στην αντιμετώπιση περιστατικών με ψυχιατρικό περιεχόμενο.

Μάλιστα, κάποιες αιτήσεις μπορεί να υποβάλλονται στην Εισαγγελία για δεύτερη και για τρίτη φορά.

Στα κατά τόπους αστυνομικών τμήματα υπάρχουν περιστατικά που είναι ιδιαίτερα γνωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παραγγελίες για ψυχιατρική εξέταση δίνονται από την Εισαγγελία Βόλου.

Οι αστυνομικοί μπορεί να έχουν κληθεί να επέμβουν για περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας, ή πρόκληση επεισοδίων στο σπίτι.

Η πορεία των αιτήσεων για ακούσιο ψυχιατρικό εγκλεισμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εγκλεισμός διατάσσεται με απόφαση εισαγγελέα, σε άλλες οι υποθέσεις αρχειοθετούνται. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε ειδική διαδικασία διεξάγονται δίκες. Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου. Η ακούσια νοσηλεία είναι, η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία, σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Την αίτηση, του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου. Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=