ΤΟΠΙΚΑ

Καθηγητές από το Π.Θ. σε κυβερνητικές θέσεις

καθηγητές-από-το-π-θ-σε-κυβερνητικές-θέ-445116

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου δεν είναι ο μοναδικός, που προέρχεται από τα «σπλάχνα» του θεσσαλικού ΑΕΙ

Το κατώφλι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως υφυπουργός με τη νέα κυβέρνηση της χώρας περνά ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου είναι ο τέταρτος κατά σειρά καθηγητής του θεσσαλικού ΑΕΙ που αξιοποιείται από κυβέρνηση για να προσφέρει τις γνώσεις του σε έναν τομέα, στον οποίο θεωρείται αυθεντία, στη χωροταξία και στο αστικό περιβάλλον. Ο δρόμος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις έχει ανοίξει εδώ και χρόνια με τους Γιώργο Πετράκο, Χάρη Κοκκώση και Ηλία Μπεριάτο να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις.

Ο κ. Οικονόμου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος.

Μέχρι πριν έναν χρόνο δίδασκε στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πριν συνταξιοδοτηθεί και ανακηρυχθεί ομότιμος πλέον καθηγητής του ιδρύματος. Οι συνάδελφοί του στο τμήμα χάρηκαν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και μιλούν για «τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση». Στο ενεργητικό του έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα.

Η υπουργοποίηση του κ. Οικονόμου έρχεται να πιστοποιήσει για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθενός στον τομέα του. Αλλωστε το ίδρυμα δεν γίνεται για πρώτη φορά δεξαμενή άντλησης ανθρώπινου δυναμικού για τη στελέχωση θέσεων «κλειδιά» σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τρεις ακόμη καθηγητές του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Π.Θ. έχουν αξιοποιηθεί σε σημαντικές θέσεις.

Στο παρελθόν ο καθηγητής του τμήματος και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος είχε αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας. Στο χαρτοφυλάκιο του κ. Πετράκου περιλαμβάνονταν ο αναπτυξιακός νόμος, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Από το ίδιο τμήμα και ο Ηλίας Μπεριάτος ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και δεν ήταν η μοναδική θέση. Κατά καιρούς έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στο ΥΧΟΠ (1981-85), επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, εμπειρογνώμων της ευρωπαϊκής επιτροπής (1992-96), γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1996-98), γενικός γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2001).

Επιστήμονας στον χώρο του περιβάλλοντος και του τουρισμού ο καθηγητής του τμήματος ΜΧΠΠΑ Χάρης Κοκκώσης είχε αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Είχε όμως διατελέσει και ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, σύμβουλος σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, διαχείρισης παράκτιων περιοχών, σχεδιασμού για τουρισμό και περιβάλλον, νησιωτικής ανάπτυξης σε διεθνείς οργανισμούς με αποστολές σε μεσογειακές και αφρικανικές χώρες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου