ΤΟΠΙΚΑ

Συντονισμός για την πρόληψη του κινδύνου δασικών πυρκαγιών λόγω καύσωνα

συντονισμός-για-την-πρόληψη-του-κινδύ-445460

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, λόγω καιρικών φαινομένων».

Μετά την ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι στο Νομό Μαγνησίας υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές, η Αντιπεριφερειάρχης συγκάλεσε αμέσως έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, καλώντας να παραστούν στη συνεδρίαση όλες οι εμπλεκόμενες αρχές και φορείς.

Παρουσία, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, του Δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Κουτσάφτη, εκπροσώπου του Νοτίου Πηλίου, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, του ΕΚΑΒ, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της ΕΟΔ, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, συζητήθηκαν ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Όπως ειπώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη: “με βάση τον χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδόθηκε από την Γ.Γ.Π.Π. προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) για την ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα. Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας για την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, μεταξύ αυτών στο λόφο Γορίτσας, στο λόφο Κουκουράβα και στο δάσος Κουρίου και από τον Βρυό ως την Παλιά Μιντζέλ”α.

Η κ. Κολυνδρίνη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να υπάρχουν τρόποι διαφυγής των πολιτών σε οργανωμένους χώρους. Τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει Μητρώο Μηχανημάτων εγγεγραμμένων πολιτών σε όλο το εύρος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και στα νησιά. «Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ετοιμότητα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να κληθούν και άμεσα να βρίσκονται στο χώρο που απαιτείται. Αυτό το Μητρώο ισχύει για όλους τους Δήμους και στα τρία νησιά. Τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και έχετε αποδείξει πόσο επάξια μπορείτε να σταθείτε στο ρόλο που σας αναλογεί. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω και τους εθελοντές που εθελοντικά πάντα δίνουν πολύ περισσότερα από ότι τους αναλογούν και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία».

Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόνισαν ότι μέχρι το πρωί της Πέμπτης και αναλόγως με τα καιρικά φαινόμενα θα υπάρχουν επιπλέον περιπολίες κυρίως σε μέρη επικίνδυνα για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου