ΛΑΡΙΣΑ

Απλούστερα και ταχύτερα η διακίνηση εγγράφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

απλούστερα-και-ταχύτερα-η-διακίνηση-ε-445632

Στο σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων «Ίριδα» η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ένα σημαντικό βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή Περιφέρεια έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΓΕΑ για την εισαγωγή του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας περνά πλέον σε μια άλλη εποχή και σε ένα νέο σύστημα λειτουργίας που συγχρονίζεται με τις ανάγκες της εποχής αλλά και την απαίτηση των πολιτών για αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες» δηλώνει ο κ. Αγοραστός. «Με την ιδιότητά μου και ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Το πρόγραμμα ΙΡΙΔΑ το οποίο πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μας οδηγεί στην ψηφιακή εποχή της αυτοδιοίκησης, μέσα από την καλύτερη οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της. Για τον πολίτη, αυτό μεταφράζεται σε απλούστερες διαδικασίες, τυποποιημένες, γρήγορες και ψηφιακές. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί στρατηγική επιλογή η αναβάθμιση της διοικητικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της με εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό ότι το σύστημα ΙΡΙΔΑ αποτελεί δημιούργημα της δημόσιας διοίκησης, αφού αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρή δουλειά, την εξωστρέφεια αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτει και πρέπει να αξιοποιήσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Τί είναι η ΙΡΙΔΑ

Σκοπός του συστήματος ΙΡΙΔΑ είναι η αντικατάσταση της έντυπης εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας, μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοκόλλου, ψηφιακής διακίνησης και αρχειοθέτησης, λήψης υπογραφών και διεκπεραίωσης.

Πρόκειται για ένα νέο, αποτελεσματικότερο, ταχύτερο, ασφαλέστερο και πιο διαφανές σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας για την κεντρική διαχείριση και διακίνηση των εγγράφων, το οποίο βελτιώνει την ταχύτητα κεντρικής διακίνησης και έγκρισης εγγράφων, επαυξάνει την ακεραιότητα και την ασφάλεια των πληροφοριών και εξοικονομεί πόρους.

Με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων, προκύπτουν σημαντικά οφέλη, όπως εξοικονόμηση χρόνου χρέωσης και διακίνησης της αλληλογραφίας, με συνέπεια τη μείωση στις μετακινήσεις αποστολής- παράδοσης της σχετικής αλληλογραφίας και παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη παρακολούθηση εκκρεμοτήτων σε όλα τα επίπεδα της υπηρεσιακής ιεραρχίας, εξοικονόμηση χαρτιού και μελανιών, αποτύπωση, καταγραφή και διόρθωση βασικών διοικητικών λειτουργιών.

Το Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη του Κέντρου Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Βασική φιλοσοφία και συγκριτικό πλεονέκτημα της «ΙΡΙΔΑΣ» αποτελεί, μεταξύ άλλων, η προσαρμοστικότητα του συστήματος στις εκάστοτε ανάγκες του φορέα που το χρησιμοποιεί, αλλά και το γεγονός ότι – στο πλαίσιο πάντοτε της ισχύουσας νομοθεσίας – ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις σε ενδιάμεσα βήματα και διαδικασίες, κατά την ηλεκτρονική έκδοση ενός εγγράφου.

Να σημειωθεί ότι το Πληροφοριακό Σύστημα «ΙΡΙΔΑ» ονομάστηκε σύμφωνα με τη μυθική αγγελιοφόρο των θεών, κόρη του Θαύμαντα και της Ωκεανίδας Ηλέκτρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου