ΤΟΠΙΚΑ

Αγέλες αδέσποτων κατά περιοχές στον Βόλο

αγέλες-αδέσποτων-κατά-περιοχές-στον-β-445749

Καταγγελίες καθημερινά πολιτών για επιθέσεις – Περιορισμένες οι δυνατότητες φιλοξενίας στο δημοτικό καταφύγιο

Σε έξαρση φαίνεται να βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον Δήμο Βόλου. Αγέλες αδέσποτων κυκλοφορούν σε ολόκληρες περιοχές και οι καταγγελίες πολιτών, που διαμαρτύρονται ότι δέχονται επιθέσεις, είναι σχεδόν καθημερινές προς τον Δήμο Βόλου.

Σύμφωνα με στοιχεία, από την πληθώρα των καταγγελιών που δέχεται ο Δήμος Βόλου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπως η Πορταριά, το Αλωνάκι στη Ν. Αγχίαλο, τα Πευκάκια, οι Αλυκές και τα Πλατανίδια, αλλά και σε Μάραθο και Κριθαριά. Στην Κριθαριά μάλιστα ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταφυγίου βρίσκεται σχεδόν ανά δεύτερη ημέρα για να περισυλλέξει αδέσποτα, που εμφανίζουν πολύ επιθετική συμπεριφορά και φθάνουν στο σημείο να επιτίθενται σε πολίτες. Προ ημερών είχαν επιτεθεί και τον ίδιο.

Στις συγκεκριμένες περιοχές έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αδέσποτων και έχουν δημιουργήσει αγέλες, που επιτίθενται πολλές φορές σε ανυποψίαστους πολίτες και οδηγούς με κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. «Το πρόβλημα εντείνεται από τις νέες γεννήσεις. Οσα δεν είναι στειρωμένα αναπαράγονται, ενώ το πρόβλημα οξύνουν και δημότες, που τα σκυλάκια ιδιοκτησίας τους γεννούν και οι ίδιοι παρατούν τα κουτάβια σε διάφορα μέρη στον Δήμο, όπου γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα τους δώσουν τουλάχιστον λίγη τροφή και νερό. Τέτοια σημεία είναι το Δημοτικό Θέατρο, το Πανθεσσαλικό και τα Πευκάκια, όπου εγκαταλείπονται συστηματικά κουτάβια», ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δέσποινα Κότογλου.

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε το πρόβλημα με διαρκείς περισυλλογές. Εχουμε αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα αδέσποτα, που είχαμε σε Μακρινίτσα, Γλαφυρές, Λεχώνια και Αϊδίνι, αλλά και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ομως βάσει νόμου δεν μπορούμε να κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αδέσποτα στο δημοτικό καταφύγιο», εξηγεί η κ. Κότογλου.

Συνεργείο του Δήμου Βόλου φροντίζει να περισυλλέγει, να στειρώνει και να επανεντάσσει τα αδέσποτα σύμφωνα με τον νόμο. Αλλωστε ακόμη και ο νόμος να επέτρεπε τον εγκλεισμό, το δημοτικό καταφύγιο είναι μόλις 40 θέσεων και ο αριθμός των αδέσποτων στον Βόλο πολλαπλάσιος.

Κάθε χρόνο γίνονται περί τις 400 στειρώσεις αδέσποτων. Αυτή την περίοδο τοποθετήθηκαν και δύο κλουβιά για κουταβάκια, τα οποία μόλις φθάνουν στην ηλικία των έξι μηνών στειρώνονται προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση.

Γίνονται επίσης περί τις 120 υιοθεσίες τον χρόνο και πάλι όμως το πρόβλημα μοιάζει με… Λερναία Υδρα. «Θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων να φροντίζουν όχι μόνο για το τσιπάρισμα των σκυλιών τους, αλλά και για τη στείρωσή τους. Από πλευράς Δήμου καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε η κ. Κότογλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου