ΤΟΠΙΚΑ

Νίκος Πράντζος: Πηγή ανάπτυξης το διάστημα

νίκος-πράντζος-πηγή-ανάπτυξης-το-διάσ-446425

Ο Βολιώτης αστροφυσικός Νίκος Πράντζος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις προοπτικές μετοίκησης στον Αρη, με αφορμή το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στον Βόλο

Οι προοπτικές μετοίκησης ανθρώπων στο διάστημα, που δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανό ενδεχόμενο σε βάθος χρόνων, αποτέλεσε το θέμα της χθεσινής ομιλίας διακεκριμένου επιστήμονα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο διεθνώς γνωστός Βολιώτης αστροφυσικός, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στο Παρίσι Νίκος Πράντζος με αφορμή την ομιλία του αποκάλυψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον ανεκμετάλλευτο πλούτο του ουρανού και του διαστήματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η χθεσινή ομιλία με θέμα «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο διάστημα» έγινε στο πλαίσιο του 14ου πανελληνίου συνεδρίου αστονομίας της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Βόλο με τη συμμετοχή 150 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλύοντας τις προοπτικές μετοίκησης στο διάστημα, ο κ. Πράντζος υπογράμμισε κατ’ αρχάς ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τη Γη και να πάμε κάπου αλλού». Διευκρίνισε παράλληλα ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να δημιουργηθεί καινούργια αποικία στο μέλλον, σε τεχνητό περιβάλλον, δεδομένου ότι ο Αρης δεν είναι κατοικήσιμος. Κατά συνέπεια, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μετοικήσουν κάποτε στο διάστημα», είπε.

Αναπτύσσοντας την άποψή του με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν, τόνισε ότι «υπάρχει η δυνατότητα, στα χαρτιά τουλάχιστον, να γίνουν διαστημικές αποικίες, τεράστιοι κύλινδροι, στο εσωτερικό των οποίων θα ζουν άνθρωποι, αλλά όλα είναι σενάρια του μακρινού μέλλοντος» είπε.

Διαστημικά ταξίδια

Ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του σπουδαίου επιστήμονα αποτέλεσαν τα διαστημικά ταξίδια, για τα οποία εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον από μεγάλους επιχειρηματίες της Αμερικής σε πρώτη φάση.

«Προοπτικές υπάρχουν πάρα πολλές και θα είναι χώρος οικονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν και ιδιώτες, που ενδιαφέρονται για διαστημικό τουρισμό σε πρώτη φάση, αλλά δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό το ενδιαφέρον» επισήμανε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι πιθανό να αναπτυχθεί ο διαστημικός τουρισμός και είναι εφικτό από τεχνική άποψη αν δοθούν τα κατάλληλα κεφάλαια» σημείωσε.

Πολύτιμα μέταλλα στο διάστημα

Πέρα από την ενδεχόμενη πιθανότητα μετοίκησης στο διάστημα μετά από πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, όπως υποστήριξε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «εάν θέλουμε πραγματικά να εγκατασταθούμε στο διάστημα, χρειάζεται να γίνουν κατασκευές μεγάλες και είναι αδύνατο να κουβαλήσουμε τα υλικά από τη Γη. Το κόστος εξασφάλισης υλικών από τους αστεροειδείς είναι απειροελάχιστο. Ενας αστεροειδής έχει άπειρη ποσότητα μετάλλων που χρειαζόμαστε ακόμη και πολύτιμων μετάλλων, χρυσού, λευκόχρυσου κλπ. Αλλά το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι έχει σχεδόν μηδενική βαρύτητα, οπότε δεν είναι δύσκολο να τα εξάγει κανείς» σημείωσε.

Ειδικές κατασκευές

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Πράντζος αναφέρθηκε στην προοπτική δημιουργίας τεχνητής βιόσφαιρας με ανακυκλώσιμα υλικά, για τη φιλοξενία ανθρώπων, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη «να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη βιόσφαιρα που έχουμε πάνω στη Γη, αυτό είναι το πιο βασικό», είπε. Σημείωσε ότι «η πρώτη ύλη για τη δημιουργία των ειδικών κατασκευών θα μπορούσε να αναζητηθεί στους αστεροειδείς».

Η Ελλάδα έχει προοπτικές να επωφεληθεί και να λάβει μέρος σε τέτοια προγράμματα κατασκευάζοντας κάποια από τα όργανα που είναι αναγκαία για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Υπάρχουν όργανα μέτρησης, υπολογιστές, λογισμικά που χρησιμοποιούνται, software, όργανα μέτρησης και η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τεχνολογία αιχμής κατασκευάζοντας μικρά εργαλεία και σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και σε startup εταιρείες. Εκεί λοιπόν η χώρα μας με κατάλληλη προσπάθεια και ενίσχυση και από το κράτος μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο» υπογράμμισε κλείνοντας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου