ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο θιασώτης του παλιού Βόλου

εφυγε-ο-θιασώτης-του-παλιού-βόλου-447543

Φτωχότερος ο κόσμος του πολιτισμού από την απώλεια του Κώστα Αβτζή

Πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη αφήνει πίσω του ο Κώστας Αβτζής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 85 ετών.

Ανθρωπος του πνεύματος και της τέχνης, διέσωσε πλήθος τεκμηρίων που σχετίζονται με τον παλιό Βόλο, διαφυλάττοντας ουσιαστικά την τοπική ιστορική μνήμη του παρελθόντος.

Γόνος εξέχουσας οικογένειας του Βόλου, γιος του αείμνηστου δικηγόρου Γεωργίου Αβτζή που άφησε εποχή, γαλουχήθηκε με τις αξίες του πολιτισμού από παιδί, γνωρίζοντας σημαντικές προσωπικότητες. Ο πατέρας του, γνωστός δικηγόρος του Βόλου και επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική και συγγραφική δράση, ήταν μέλος του Συλλόγου «Φίλοι των Γραμμάτων» που συμμετείχαν επίλεκτοι νέοι του Βόλου και παράλληλα στο δικηγορικό γραφείο που διατηρούσε, εργάστηκε ο Μενέλαος Λουντέμης, ο οποίος έμελλε να διαπρέψει συγγραφικά.

Εχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών, ο Κώστας Αβτζής εξέφρασε από νεαρή ηλικία τις πολιτιστικές του ανησυχίες και άρχισε να συλλέγει αντικείμενα από τον παλιό Βόλο, μελετώντας παράλληλα την ιστορία και τις καταβολές της πόλης.

Πλήθος παλαιών αντικειμένων, φωτογραφίες, παλιές εκδόσεις, αντικείμενα της καθημερινότητας των παλιών Βολιωτών και πολλά ακόμη, αποτέλεσαν το επίκεντρο της δραστηριότητάς του. Ανθρωπος της προσφοράς, βοήθησε πρόθυμα πλήθος ερευνητών, προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις του και φωτογραφικό υλικό , αναγκαίο για κάθε εργασία.

Ηταν πολύ αγαπητός σε όλους, ευγενικός, καλοσυνάτος και πάντα με το χαμόγελο, παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον τα πολιτιστικά τεκταινόμενα στη πόλη. Οι δεκάδες φίλοι του κι όσοι τον γνώρισαν, έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τον ευγενικό Βολιώτη που απηύθυνε πάντα την πιο ζεστή καλημέρα κι ένα χαμόγελο σε όσους συναντούσε.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου