ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιο συνέδριο αστρονομίας αρχίζει σήμερα στον Βόλο

πανελλήνιο-συνέδριο-αστρονομίας-αρχ-447671

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο Βόλος με το πανελλήνιο συνέδριο αστρονομίας, που αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων. Σήμερα στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Βολιώτη αστροφυσικού, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Παρισίων Νίκου Πράντζου με θέμα «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα» στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κτίριο Παπαστράτου.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και εντάσσεται στο πλαίσιο του 14ου πανελληνίου αστρονομικού συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, με πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Μαστιχιάδη και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις ακόμη εκλαϊκευτικές ομιλίες στη διάρκεια του συνεδρίου και στο πλαίσιο του παράλληλου εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης (IAU), επίσης στην ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα ο Θανάσης Οικονόμου, διαστημικός επιστήμονας, ερευνητής της NASA και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Chicago, θα μιλήσει αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου στις 20.30 στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη».

Μεθαύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 19.00 θα μιλήσουν οι Πάνος Πάτσης, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και Κωστής Γοντικάκη, κύριου ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.

Τέλος ο Πάνος Πάτσης, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, θα μιλήσει την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20.30.

Οι δύο τελευταίες εκλαϊκευτικές ομιλίες, καθώς και ολόκληρο το συνέδριο στο οποίο θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες για τους ειδικούς επιστήμονες, θα φιλοξενηθούν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εκλαϊκευτικών ομιλιών θα εκτίθενται στον χώρο των ομιλιών και επετειακές αφίσες της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που θα αναφέρονται σε σημαντικά αστρονομικά επιτεύγματα από 1919 μέχρι σήμερα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Βόλος καθίσταται το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, μέσω των εργασιών του συνεδρίου τις οποίες θα παρακολουθήσουν περίπου 150 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος, αλλά και πολλοί Ελληνες αστρονόμοι – αστροφυσικοί, που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι μέλη της ΕΛΑΣΕΤ. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από καθηγητές – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας Λουκά Ζαχείλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου