ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση με τον νέο νόμο Κατσέλη νοικοκυριά στον Βόλο

σε-απόγνωση-με-τον-νέο-νόμο-κατσέλη-νοι-448823

Περίμεναν να ανασάνουν και τώρα ανησυχούν – Τα όρια των οφειλών, που θέτει ο νόμος για ρύθμιση ανά πιστωτή, είναι πολύ χαμηλά

Περίμεναν εναγωνίως να ανοίξει η πλατφόρμα και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, αλλά τώρα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν. Σε απόγνωση βρίσκονται στον Βόλο και τη Μαγνησία πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Με το νέο Νόμο Κατσέλη δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να σώσουν την κατοικία τους όσοι έχουν υψηλές οφειλές. Η πλατφόρμα για τα «κόκκινα» δάνεια άνοιξε πριν από τρεις μέρες μετά από μεγάλη αναμονή και σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύτηκε από ζωηρό ενδιαφέρον αλλά και απογοήτευση.

Η δικηγόρος κ. Ελένη Σακκά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισήμανε ότι τα τηλεφωνήματα για ένταξη στη ρύθμιση στον δικηγορικό κόσμο είναι συνεχή. Όμως, πολλοί από τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες διαπιστώνουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και ενώ αυτό είναι ξεκάθαρο ωστόσο σε κατάσταση απελπισίας επιμένουν να υποβάλλουν αίτηση.

Η κ. Σακκά εξηγεί ότι η υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη, της συζύγου αυτού και των παιδιών, μαζί με την κινητή περιουσία, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλό.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά που έχουν οφειλές μεγαλύτερες των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια ή οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ ανά πιστωτή δεν μπορούν να υπαχθούν στην ευεργετική ρύθμιση.

Και δυστυχώς σε αυτές τις κατηγορίες συγκαταλέγονται πολλοί υπερχρεωμένοι. «Κατά κύριο λόγο πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ούτε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», λέει η ίδια.

Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώνουν πολλοί δικηγόροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, οι δανειολήπτες που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είναι πολλοί αλλά αρκετοί από αυτούς σκοντάφτουν στις αυστηρές προϋποθέσεις του Νόμου.

Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί τι γίνεται και με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που τελικά κατορθώνουν και εντάσσονται στη ρύθμιση.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι αν αποδεχθείς την πρόταση των πιστωτών τότε αυτό αποτελεί εκτελεστό τίτλο για την ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας είτε αν ενταχθείς στη ρύθμιση είτε αν εκπέσεις αυτής.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας έκανε πρεμιέρα με 2.600 αιτήσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2019.

Πλέον οι μόνες κατοικίες με προστασία από πλειστηριασμούς θα είναι όσες βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του παλαιού και του νέου πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια.

Όλοι οι υπόλοιποι οφειλέτες, εάν δεν τα βρουν με την τράπεζα, θα δουν την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας». Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου