ΤΟΠΙΚΑ

Η «μάχη» των έξι εδρών στη Μαγνησία

η-μάχη-των-έξι-εδρών-στη-μαγνησία-448976

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των κομμάτων για την εκλογική τους επιρροή- Βαρόμετρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών

Στα αποτελέσματα της σημερινής κάλπης είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων στη Μαγνησία. Η πολιτική αδρεναλίνη έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο πως θα κατανεμηθούν οι 6 έδρες στο νομό αφενός και αφετέρου ποιοι θα είναι οι έξι βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία στη νέα Βουλή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αν βέβαια, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και η εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις πως η ΝΔ θα αναδειχθεί νικήτρια και πιθανότατα θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στη Μαγνησία μπορεί να «κλειδώσει» τις τρείς από τις έξι έδρες, έχοντας και τον αέρα των ευρωεκλογών με το προβάδισμα 9,15%. Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα υπόλοιπα κόμματα τοπικά έχουν σοβαρούς λόγους ν’ αγωνιούν για το πώς θα διαμορφωθεί ο τελικός «χάρτης» των εδρών, με βάση την τελική κατανομή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κυβερνών κόμμα «κλειδώνει» μία έδρα. Για τις δύο υπόλοιπες «αδιάθετες» έδρες με βάση αυτό το σενάριο αναμένεται να γίνει μάχη… μέχρι και το ξημέρωμα, εξαιτίας του εκλογικού νόμου.

Επίσης το γεγονός πως για πρώτη φορά στην καρδιά του καλοκαιριού διεξάγονται εθνικές εκλογές αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία καθώς οι πολίτες μπορεί να θεωρήσουν το αποτέλεσμα έχει κριθεί και να μην προσέλθουν στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις τους όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές επισημαίνουν διαρκώς πως τίποτα θα πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέλθουν σήμερα Κυριακή στα εκλογικά κέντρα.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 πάντως η κάλπη μετά από αρκετή περιδίνηση… είχε κληρώσει τρείς έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, μία έδρα στη Νέα Δημοκρατία, μία στο ΚΚΕ και μία έδρα στη Χρυσή Αυγή, μετά από ένα πραγματικό εκλογικό θρίλερ που έληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι ευρωεκλογές έδειξαν ανατροπή

Στις ευρωεκλογές του Μαϊου που θεωρούνται και το πιο έγκυρο πολιτικό βαρόμετρο εν όψει της σημερινής αναμέτρησης ο χάρτης στη Μαγνησία «βάφτηκε» μπλε. Η ΝΔ πήρε προβάδισμα 9,15 μονάδων κερδίζοντας ποσοστά 33,14% και 34.578 ψηφοδέλτια, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη 2η θέση να λαμβάνει 23,99% και 25.161 ψηφοδέλτια, η Χρυσή Αυγή παραμένει στην 3η θέση με 6,18% και 6.477 ψηφοδέλτια και ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 5,98% και 6.267 ψηφοδέλτια, το ΚΚΕ με 5,45% και 5.717 ψηφοδέλτια, η Ελληνική Λύση με 5,10% και 5.344 ψηφοδέλτια και το ΜεΡΑ 25 με 3,47% και 3.642 ψηφοδέλτια.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 36.270 ψηφοδέλτια και ποσοστό 36,06% κερδίζοντας 3 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 26.335 ψηφοδέλτια και 26,18% , η Χρυσή Αυγή ήταν στην 3η θέση με 8.515 ψηφοδέλτια και 8,46% , το ΚΚΕ 6.273 ψηφοδέλτια και 6,24% , το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε 4.816 ψηφοδέλτια και 4,79% , οι ΑΝΕΛ 4,16% και 4.183 ψηφοδέλτια, η ΛΑΕ 3,33% και 3.342 ψηφοδέλτια, το ΠΟΤΑΜΙ είχε συγκεντρώσει 3.303 ψηφοδέλτια και 3,28% και η Ενωση Κεντρώων 2,99% και 3.006 ψηφοδέλτια.

Που ποντάρουν τα κόμματα

Στα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στον Βόλο κάνουν τους «δικούς τους λογαριασμούς». Στο κυβερνών κόμμα είναι αρκετοί εκείνοι που εκτιμούν πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να διασωθεί και δεύτερη έδρα στο νομό, αν και για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ…να ξεπεράσει το 33%. «Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά δεν είναι ανέφικτο» σχολίαζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπειρο κομματικό στέλεχος, εδράζοντας κυρίως την εκτίμηση αυτή, στο γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντική βελτίωση της συσπείρωσης και επιστροφή αναποφάσιστων που προέρχονταν κυρίως από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο «στρατόπεδο» της Ν.Δ. η αισιοδοξία αναμενόμενα είναι διάχυτη με όλους να δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τα μηνύματα που «εισέπραξαν» από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση το ενδιαφέρον επίσης στρέφεται και στα μικρότερα κόμματα που δίνουν τη δική τους μάχη για να «πλασαριστούν» στην εξάδα. Το ΚΚΕ έχοντας επιστρέψει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015 (είχα χάσει λόγω εκλογικού νόμου την έδρα το 2012) θέλει πάση θυσία να τη διατηρήσει και μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα και δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα.

Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση επίσης διεκδικεί με αξιώσεις το Κίνημα Αλλαγής και δίνει μάχη να κερδίσει έδρα στη Μαγνησία, καθώς απουσιάζει από τα κοινοβουλευτικά έδρανα από το 2012.

Εξάλλου να διατηρήσει την έδρα που έχει επιθυμεί επίσης η Χρυσή Αυγή.

Τέλος άγνωστος Χ παραμένει το εκλογικό ποσοστό της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου που δοκιμάζεται πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, αλλά και του «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη, που στις ευρωεκλογές παρουσίασαν αξιοσημείωτα ποσοστά στην τοπική κάλπη.

Σημειώνεται τέλος πως από τη σημερινή αναμέτρηση θα απουσιάζουν ΑΝΕΛ και Ποτάμι μετά την πολιτική αποδοκιμασία των ευρωεκλογών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου